Német államfő: A második világháború Németország bűne volt

Bocsánatot kért „Németország történelmi bűnéért”, az áldozatoknak okozott szenvedésekért Frank-Walter Steinmeier német államfő vasárnap a történelem legvéresebb konfliktusa, a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából Lengyelországban tartott nemzetközi megemlékezésen.

A rendezvények sorozata vasárnap hajnalban fél ötkor kezdődött a Lodz melletti Wielun városban. Andrzej Duda lengyel államfő Frank-Walter Steinmeier német elnökkel együtt emlékezett meg arról, hogy a kisvárost a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta. Több száz helyi lakos vesztette életét, ők voltak a háború első civil áldozatai.

Kevés hely élt át akkora pusztítást, mint Lengyelország, amely lakosságának nagyjából egyötödét veszítette el a világháború alatt, ideértve a hárommillió zsidó túlnyomó részét.

Walter Steinmeier és Andrzej Duda

A lengyel elnök kiemelte: a háború Wielun lebombázásával, vagyis egy háborús bűnnel kezdődött, a nemzetközi jog megsértésével pedig „romba dőlt a normális világ”.

„Wielunban megmutatták, hogy a háború totális lesz, híján minden elvnek, célja pedig a teljes megsemmisítés” – fogalmazott.

Leszögezte: azért, hogy a Wielunban és a világon másutt történtek soha ne ismétlődhessenek meg, nem szabad elfeledkezni a háború borzalmairól. Erkölcsi elégtételnek nevezte Steinmeier részvételét a wieluni megemlékezésen.

Steinmeier terrornak nevezte Wielun lebombázását, amely pusztítást, megaláztatást és üldöztetések sorát vonta maga után, beleértve lengyel állampolgárok millióinak, lengyel és európai zsidóknak a meggyilkolását.

Hangsúlyozta: Németország hálás, hogy Lengyelország a második világháború után kezet nyújtott, és azért, hogy a németeket visszafogadták az európaiak körébe.

A központi, nemzetközi megemlékezést délben tartották Varsóban, ahol újból felszólalt Andrzej Duda és Frank-Walter Steinmeier, valamint Mike Pence amerikai alelnök.

A német elnök kijelentette, hogy „háború német bűn volt”, és ezt a „fájdalmas örökséget” soha nem felejti el a német nemzet. Emlékeztetve arra, hogy a náci Németország meg akarta semmisíteni Lengyelország „kultúráját, városait, lakosait, minden élőlényt”, a német államfő bocsánatot kért „Németország történelmi bűnéért”, az áldozatoknak okozott szenvedésekért.

Andrzej Duda lengyel elnök arról beszélt, hogy „a második világháború talán be sem következett volna”, ha a nyugati szövetségesek kezdettől fogva határozottan felléptek volna a hitleri Németországgal szemben. „Ez nagy tanulság számunkra, Európa és a világ vezetői számára” – hangsúlyozta.

Ma sem „szabad napirendre térni az ilyen lépések felett, szankciókra, határozott lépésekre van szükség”, ha valaki katonai támadást indít – mondta a lengyel elnök, utalva Georgia 2008-as és Ukrajna 2014-es orosz megtámadására.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp