Családját fenyegették az iráni dzsúdósnak, hogy ne álljon ki izraeli ellenfelével

A közösségi médiában gratulált az iráni cselgáncsozó az izraeli világbajnok Szagi Mukinak. A jövő évi olimpián Saeid Mollaei már nem az iráni, hanem az ötkarikás zászló alatt versenyezhet.

„Gratulálok bajnok” – üzente az Instagramon Saeid Mollaei iráni dzsúdós az izraeli Szagi Mukinak, aki a múlt héten megnyerte a cselgáncs-világbajnokság 81 kilós súlycsoportját. Az elődöntők előtt még úgy tűnt, hogy tálán összejöhet történelmi mérkőzés, és a két legjobb formában lévő, izraeli és iráni sportoló végre megküzdhet egymással. Mollaei azonban meglepetésre vereséget szenvedett az elődöntőben a belga Matthias Casse-tól, így nem került be a döntőbe, és elmaradt a Muki elleni összecsapás.

Saeid Mollaei

Mint később kiderült nem hirtelen formahanyatlás volt az oka annak, hogy az addig hibátlanul versenyző Mollaei teljesen szétesett, és még csak a dobogós helyezést sem sikerült elérnie. Nem sokkal az elődöntő előtt ugyanis Teheránból telefonon keresték meg az iráni cselgáncsozó edzőjét, aki világos utasítást kapott az ország sportért felelős minisztériumától, hogy Mollaei semmiképpen nem állhat ki Muki ellen. Nyomásgyakorlásként még a sportoló családját is belekeverték a történetbe.

Iránban törvény tiltja, hogy az ország sportolói izraeliek ellen versenyezzenek. Ennek ellenére többen arra számítottak, hogy az idei cselgáncs-vb alatt megtörhet a jég. Egyrészt az iráni dzsúdó szövetség pár hónapja belengette – igaz utána vissza is vonta –, hogy ezúttal engedélyezni fogják az izraeliek elleni küzdelmeket, ha arra sor kerülne. Másrészt pedig maga Mollaei célozgatott arra a közösségi médiában, hogy aranyat szeretne nyerni, és ha ebben megakadályozzák, akkor legközelebb más országot fog képviseli. Aztán jött az a bizonyos telefonhívás.

Az iráni dzsúdóst nagyon megviselték az események, a sportvezetéstől érkezett telefont követően teljesen összeomlott. A verseny szervezőinek kellett lelket önteniük belé. Egyikük később úgy nyilatkozott az esetről, hogy látta a félelmet Mollaei szemeiben, tehetetlennek tűnt, nem volt a kezében az irányítás, és szörnyű volt így látnia őt. A tavaly világbajnokságot nyerő iráni cselgáncsozó végül nem lépett vissza, inkább szándékosan elveszítette a maradék két küzdelmét, hogy még a dobogóra se kelljen az izraeli sportoló mellé felállnia.

A történelmi küzdelem ugyan elmaradt, de az izraeli Szagi Muki így is világbajnok lett – Kibic Magazin

Az izraeli Szagi Muki nyerte a tokiói cselgáncs-vb 81 kilós súlycsoportját. Egyiptomi ellenfele nem volt hajlandó kezet fogni vele az elődöntőt követően. A nap kérdése a tokiói cselgáncs-világbajnokságon az volt, hogy ezúttal kiáll-e majd az iráni Saeid Mollaei az izraeli Szagi Muki ellen, amennyiben mindketten döntőbe kerülnének.

Mollaei Tokióból, a világbankokság helyszínéről nem Iránba, hanem Németországba vette az irányt, ahol nem sokkal később már interjút adott az Iran International nevű, londoni székhelyű tévécsatornának. Az iráni dzsúdós ebben cáfolta azokat a korábban megjelent híreket, miszerint menedéket kért volna Németországban. Mollaei elmondta, hogy érvényes vízummal érkezett, arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy véglegesen elhagyja-e hazáját. „Szeretem Iránt, de aranyérmet is szeretnék nyerni” – mondta.

Marius Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke támogatásáról biztosította az iráni sportolót, hogy el tudjon majd indulni jövőre a tokiói olimpián. Jelen állás szerint az a legvalószínűbb, hogy Mollaei nem iráni, hanem az olimpiai szövetség ötkarikás zászlaja alatt fog versenyezni. Ha úgy alakul majd, akkor így már nem lesz akadálya annak, hogy akár az izraeli Mukival is megmérkőzhessen.

Szagi Muki, a világbajnok izraeli cselgáncsozó megköszönte Mollaei, az Instagramon küldött gratulációját, az iráni dzsúdóst pedig inspirálónak nevezte, aki emberként és sportolóként is példát tud mutatni. A kommentelők ezek után egymás mellé helyezett kis iráni és izraeli zászlókkal jelezték, hogy ezúttal talán a sport szellemisége a politikai játszmák felé kerekedhet.

(One, Haaretz, BBC)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp