Milyen az élete egy mai középosztálybeli magyar zsidó nőnek?

Irodalmi beszélgetések főzéssel, kóstolással. A Kibic Szalon második vendége szeptember 8-án 18.30 órakor Hidas Judit, a Kibic főszerkesztője a Kult7 Fesztivál keretében, akinek idén megjelent legújabb könyve Boldogság tízezer kilométerre címmel, amely a mai középosztálybeli 40-es nők életközépi válságát, megfelelési kényszerét mutatja be sok humorral, iróniával.

A Kibic Magazin (www.akibic.hu) különleges irodalmi kóstolót indított a Csányi5-ben 2019. tavaszától. Nem csak találkozunk az írókkal és meghallgathatjuk írásaikat, de megnézhetjük, hogyan készítik el kedvenc fogásukat és aztán meg is kóstolhatjuk őket.

Szeptember 8-án 18:30-tól, Hidas Judit, íróval, a Kibic Magazin főszerkesztőjével beszélget és főz Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője az erzsébetvárosi Kult7 Fesztivál keretében.

 

Hidas Judit (fotó: Szilágyi Stefánia)

Hidas Juditnak tavasszal jelent meg legújabb kötete BOLDOGSÁG TÍZEZER KILOMÉTERRE címmel, amely a mai középosztálybeli 40-es nők életközépi válságát, megfelelési kényszerét mutatja be humorral, iróniával.

A fülszöveg szerint a kötet az önfeláldozó női attitűd hamisságáról, a túlzott megfelelés, a gyengeség és az ártatlanság csapdáiról szól.

De az esten sok szó esik majd a zsidóságról, a Kibic magazin és a zsidó közösség viszonyáról, a civilek helyzetéről.

Borgula András

A menü:
– étvágygerjesztő: beszélgetés a szerzővel, és részletek a BOLDOGSÁG TÍZEZER KILOMÉTERRE c. könyvből
– főfogás: izraeli saksuka vegán és husos változatban
– desszert: jókedv

A szerző gondolatai a könyvről:

„Egy nőnek sokféle szerepben kell helyt állnia. Fontos, hogy jó anya, jó nő, jó feleség és nem utolsósorban hatékony ember, azaz jó szakember legyen. De a rendelkezésre álló idő mindenki számára csupán huszonnégy óra. Lehetetlen mindenhol megfelelni, ha nem kér és nem kap segítséget, ha minden teher egyedül az ő vállára nehezedik, ha nem képes kiállni magáért, ha önzésnek tekinti azt, amikor nem csupán szolgálni akar és a környezetének örömet szerezni. A tökéletesség hajszolása, az állandó megfelelés, a saját igényeink háttérbe szorítása iszonyatos frusztrációhoz vezet. Így nyomjuk el magunkban a szükségleteinket és a vágyainkat, a környezetünk pedig sokszor készségesen asszisztál ehhez.

Nem gondolom, hogy minden, amit teszünk vagy ami velünk történik, kizárólag rajtunk múlik. De hiszem, hogy csak akkor tudjuk a világot önmagunk számára jobb hellyé tenni, ha próbálunk változtatni a személyiségünkben rögzült mintákon azért, hogy szabadabb és teljesebb életet élhessünk. És ezzel már egy kicsit hozzájárulunk a világ megváltoztatásához is.”

Hidas Judit

Gács Anna irodalomkritikus a könyvről:

„Fiatal felnőtt korától a negyvenes évei közepéig követhetjük nyomon Anna életét Hidas Judit történeteiben. Látjuk egyetemistának, szexuális identitásában bizonytalan fiatal lánynak, mintafeleségnek, meg nem értett és meg nem értő társnak, mintaanyának és gyermekeitől majd’ megőrülő lestrapált nőnek, művészi ambíciótól fűtött fotósnak és középszerű vidéki lapnál gályázó fotóriporternek. A kirajzolódó életút azonban se nem a fejlődés, se nem a hanyatlás krónikája, hanem a mindig-ugyanazé: minden történet egy hurok, mely a vágyakozás, az álmodozás, a remény, a csalódás-megcsalatás vonalán vezet vissza ugyanoda, az újrakezdés homályos ígéretéhez.

Anna nem egyszer bosszantó és sziszüphoszi végeérhetetlenségében mégis nagyszabású hétköznapi küzdelmeinek elmesélésével Hidas Judit az önáltalás és az önkeresés egyszerre kritikus és empatikus krónikáját rajzolja meg, és egy olyan nagyon mai, középosztálybeli nőfigurát teremt meg, aki sokunknak lehet kényelmetlenül és szerethetően ismerős.”

https://www.facebook.com/events/2277662402487233/

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp