Yossi Amrani: Örülnék, ha Magyarországon a zsidó szervezetek nem mondanák meg, hogy ki jó zsidó és ki nem

A távozó izraeli nagykövet egy interjúban beszélt a hazai zsidó közösségről. De szó esett magyar-izraeli kapcsolatokról, hamis történelmi üzenetekről, szélsőjobboldali pártokról és egy nemrég megjelentetett titokzatos közleményről is.

A Válasz Online készített nagyinterjút Yossi Amrani, távozó izraeli nagykövettel, amelyen többek között a nagykövetség Facebook-oldalán nemrég megjelent titokzatos közlemény is szóba került. Erről Amrani most sem volt hajlandó többet elárulni. „Ha akkor úgy döntöttem, hogy titokzatos leszek, nem látom okát, hogy most ne legyek az. Az üzenet még így, titokzatos formában is elég egyértelmű volt azok számára, akiknek szántam” – monda a nagykövet.

A zsidó közösség vezetőinek is üzent a távozó izraeli nagykövet – Kibic Magazin

Nemsokára távozik Yossi Amrani Izrael magyarországi nagykövete. Közben a követség Facebook-oldalán megjelent egy közlemény, amelyben a zsidó közösség képviselőinek hangnemére, illetve a rabbik és a közösség vezetőinek felelősségére hívják fel a figyelmet. Nemsokára Görögországba távozik Yossi Amrani, aki 2016 novembere óta Izrael Állam nagykövete Magyarországon.

A magyar-izraeli viszony Amrani szerint már több mint baráti kapcsolat. „Ma már stratégiai szövetség van a két ország között. Bármi történik a kormánnyal itt vagy ott, ez folytatódni fog a közös érdek alapján” – hangsúlyozta. Hozzátéve, hogy amikor magyar politikusokkal találkozott az volt a benyomása, hogy azok elismerik a két ország közötti kapcsolat fejlődését, és nyitottak ennek továbbvitelére, bárki legyen kormányon.

Az izraeli identitással kapcsolatban a távozó nagykövet kifejtette, hogy egy jó izraeli szerinte hisz Izrael Államban és részese az izraeli kultúrának, függetlenül a családi hátterétől, származásától és vallásától. „Egy jó izraeli Izraelhez akar tartozni. Bármilyen politikai nézete is van, legyen akár arab, askenázi, szefárd vagy más; legyen homoszexuális vagy heteroszexuális, legyen diplomás vagy kétkezi munkás” – mondta Amrani.

A nagykövet kérdést kapott arról a két amerikai, muszlim, demokrata képviselőről is, akiket Izrael nem engedett belépni az országba. Amrani ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a két képviselő nem Izraelbe akart látogatni – mivel nem ismerik el Izraelt –, hanem Palesztinába. Szerinte ellentmondásos az Izraelt el nem ismerő, azt bojkottálni akaró, ám a beutazási engedély megtagadása miatt mégis krokodilkönnyeket hullató amerikai képviselők álláspontja. Ezzel együtt Amrani úgy véli, hogy helytelen az arabokat és a muszlimokat ellenségeknek nevezni.

Amrani arról is beszélt, hogy miután a Soros-ellenes kampány miatt kritizálta a magyar kormányt, nem volt szükség arra, hogy az izraeli kormány egyértelműsítse a nyilatkozatát. Az ugyanis egyértelmű volt, és egyeztetve lett az izraeli külüggyel megjelenés előtt.

Orbán Viktor Horthy-ügyében tett felszólalásáról a nagykövet azt mondta, hogy a zsidó állam képviselőjeként fel kell emelnie a szavát, ha azt tapasztalja, hogy egy történelmi üzenet helytelen. „Küzdenünk kell a történelem újraírása ellen. Történészként sokat tudnék beszélni Horthy szerepéről, ám Orbán Viktor is azt mondta, hogy Horthy komoly bűnt követett el magyar emberek ellen. Magyar zsidók ellen. Ezt a fontos üzenetet kívántam továbbítani akkor” – tette hozzá.

Yossi Amrani

Amrani a szélsőjobbos pártokkal való összefogásról is megosztotta véleményét. Eszerint azok a pártok, amelyek bizonyos zsidóellenes, Izrael-ellenes filozófiai alapokra építenek, nem lehetnek legitim partnerek. „Ők nem fogadhatóak el Izrael Állam számára” – mondta a nagykövet, aki abban reménykedik, hogy a politikai fősodor számára sem lesznek azok, és egyetlen politikai erő sem működik együtt velük. „Sem itt, sem más országokban.”

A hazai zsidó szervezetekről Amrani elmondta, hogy meglátása szerint komoly kihívásokkal kell szembenézniük, amelyek azonban nem a kormánnyal való viszony miatt álltak elő. A távozó izraeli nagykövet leginkább annak örülne, ha Magyarországon a zsidó szervezetek nem mondanák meg, hogy ki jó zsidó és ki nem, illetve ha nem az határozná meg, kit tartanak jó zsidónak, hogy milyen a viszonya a magyar kormánnyal.

„Erősebb közösséget szeretnék látni. Nem csak vallási értelemben, hanem kulturálisan is. Remélem, hogy a közösség vezetői képesek lesznek megfelelni ennek a történelmi küldetésnek és kihívásnak. Olyan vezetést szeretnék látni, amely egyesíti az embereket, és közelebb hozza egymáshoz azokat, akiknek zsidó gyökerei vannak.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp