96 év után kapnak emléktáblát a bombamerénylet áldozatai Csongrádon

A csongrádi izraelita nőegylet jótékonysági bálján 1923 karácsonyán robbant fel a bomba, amely három ember halálát okozta. A merénylet áldozatairól egészen mostanáig nem emlékeztek meg a városban.

Két héttel ezelőtti cikkünkben részletesen írtunk a 96 évvel ezelőtti bombamerényletről, amelyet a csongrádi izraelita nőegylet bálja ellen követtek el. Az egyik gyanúsított a későbbi polgármester, Piroska János festőművész volt, akiknek munkásságát a mai napig kiemelkedő figyelem kíséri a városban. A támadásnak három halálos áldozatáról azonban nem igazán akartak tudomást venni Csongrádon. Egészen mostanáig.

Csongrádon legszívesebben elfelejtenék az izraelita nőegylet bálja elleni merényletet – Kibic Magazin

96 évvel ezelőtt bomba robbant Csongrádon az izraelita nőegylet bálján. A három halálos áldozattal járó merénylet elkövetésével egy antiszemita mozgalom tagjait vádolták meg, köztük a város későbbi polgármesterét. A vádlottakat felmentették, az ügyre lassan már senki sem emlékszik. Egy helyi civil azonban úgy döntött, nem hagyja feledésbe merülni az áldozatok nevét.

Egy csongrádi nyugdíjas tűzoltó, Sáfrány Péter ugyanis néhány hónappal ezelőtt felkarolta az áldozatok emlékének ügyét. A város polgármestere, Bedő Tamás most arról tájékoztatta Sáfrányt, hogy a Raoul Wallenberg Egyesülettel közösen emléktáblát fognak kihelyezni a merénylet helyszínén, megemlékezve a 96 évvel ezelőtti tragikus eseményről és annak áldozatairól.

A hírt a Kibicnek megerősítette Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke. Lapunknak írt válaszából kiderült, hogy a tábla állítását az egyesület kezdeményezte a polgármesternél, miután két héttel ezelőtt többen is megkeresték a szervezetet az üggyel kapcsolatban. A részletekről most zajlik az egyeztetés, az egyesületnél szeretnék a megemlékezést és esetleg az avatást is a történtek időpontjához kötni. 

A Raoul Wallenberg Egyesület részéről kiemelten fontosnak tartják az ilyen tragikus és elfogadhatatlan események áldozatainak megörökítését, a megemlékezést a helytörténeti kutatások gyarapítása és a nemzeti emlékezet erősítése érdekében. Most is számos emléktáblát készítenek elő Budapesten, közölte Sebes József.

„Nagy megnyugvás töltött el a hír hallatán”

– válaszolta Sáfrány Péter arra a kérdésünkre, hogy mit szól ahhoz, hogy 96 év után emléktáblát kapnak a merénylet áldozatai. „Az emléktábla legyen intő jel az utókor számára. Nagyjános Julianna cseléd (21), Wolff Sándor (19) egyetemista és Farkas Balázs (52) prímás áldozatok neve sosem fog elhalványulni. Emlékükből fakadjon áldás.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp