A történelmi küzdelem ugyan elmaradt, de az izraeli Szagi Muki így is világbajnok lett

Az izraeli Szagi Muki nyerte a tokiói cselgáncs-vb 81 kilós súlycsoportját. Egyiptomi ellenfele nem volt hajlandó kezet fogni vele az elődöntőt követően.

A nap kérdése a tokiói cselgáncs-világbajnokságon az volt, hogy ezúttal kiáll-e majd az iráni Saeid Mollaei az izraeli Szagi Muki ellen, amennyiben mindketten döntőbe kerülnének. Politikai okok miatt ugyanis az iráni eddig mindent bevetett azért, hogy ne kelljen kiállnia izraeli ellenfelével, pedig a 81 kilós súlycsoportban jelenleg a két legjobb dzsúdósról van szó. Az iráni többször inkább sérültet jelentett, vagy egyszerűen nem indult el azokon a versenyeken, amelyeken Muki is részt vett.

Szagi Muki

Hogy ez mennyire nem Mollaei saját döntése volt, azt jól mutatja, hogy az utóbbi időben már a Twitteren arra célozgatott, hogy ha nem engedik kiállni az izraelivel, akkor inkább egy másik ország színeiben versenyzik tovább. Korábban Muki is arról beszélt, hogy azt szeretné, ha az iráni kiállna ellene, és győzzön a jobbik kettőjük közül.

Erre azonban még várnunk kell, Mollaei ugyanis nem jutott be a döntőbe, miután az elődöntőben vereséget szenvedett belga ellenfelétől. Így a történelmi összecsapás egyelőre elmaradt.

Muki remek formában érkezett a versenyre, az elődöntőig minden küzdelmét iponnal nyerte meg. A legjobb 32 között a magyar Ungvári Attilát győzte le, aki az MTI szerit elismerően nyilatkozott az izraeli cselgáncsozóról. „Nem véletlenül Európa-bajnok, iszonyatosan stabil, jól érzi az ütemet, az indításai is a helyükön vannak” – sorolta a ceglédi versenyző, aki állítása szerint a jövőben az edzőtáborokban többet szeretne dzsúdózni Mukival.

Bár Muki végül nem került össze az iráni cselgáncsozóval, a közel-keleti politika így sem kerülhette el a tokiói Nippon Budokan csarnokot. Az izraelinek az elődöntőben ugyanis az egyiptomi Mohamed Abdelaal volt az ellenfele, akit feszült meccsen győzött le. A küzdelem végén az egyiptomi nem fogott kezet Mukival, és tüntetőleg levonult a küzdőtérről. Hasonló eset történt két évvel ezelőtt az olimpián, ahol a szintén egyiptomi Iszlam el-Sehabi nem volt hajlandó kezet fogni az összecsapást követően az izraeli Or Szaszonnal.

Most sem kíméli az olimpiát az arab-izraeli konfliktus – Kibic Magazin

Az olimpia eredetileg arról szólna, hogy sportolók nagy békességben és szeretetben megmérkőznek egymással, ennek ellenére a politika valahogy sosem bírt kimaradni a világ legnagyobb sporteseményéből. Az arab-izraeli konfliktus például idén is sikeresen szivárgott be az olimpiára. Az 1972-es müncheni játékokon történt terrortámadással valószínűleg sikerült az arab-izraeli konfliktust csúcsra járatni az olimpiák történetének során.

Az izraeli dzsúdós ellenfele a döntőben a belga Matthias Casse volt, akit Muki két dobást követően iponnal vert meg. Így az izraeli lett a 81 kilós súlycsoport világbajnoka. Ezzel Muki lett a második izraeli cselgáncsozó, aki világbankokságot tudott nyerni. Korábban Jarden Gerbi, a nők 63 kilós súlycsoportjában győzött a 2013-as riói vb-n.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp