Megrongálták a holokauszt áldozataira emlékező civil kegyeleti helyet a Szabadság téren

Egy héten belül már másodszor rongálták meg a Szabadság téri Eleven Emlékművet, amelyet civilek állítottak a sokak által történelemhamisítónak tartott német megszállási emlékművel szemben.

Hétfő délután két csoport, a TÉR-KÖZ Társaság és a Szabadságszínpad tartott demonstrációt a Szabadság téren, ekkor vették észre, hogy hogy súlyosan megrongálták a civil emlékhelyet – írja a Népszava. A beszámoló szerint eltűntek a szögesdrótokra kitett tájékoztató anyagok, családi emlékek, fényképek és korabeli dokumentumok, de több bőröndnek és széknek is nyoma veszett.

Eleven Emlékmű

Az Eleven Emlékmű a kormány által titokban felállított, és végül át sem adott német megszállási emlékművel szemben jött létre 2014-ben civilek kezdeményezésére. A kövekkel és személyes tárgyakkal létrehozott emlékhellyel azért kezdtek el tiltakozni civilek, mert a szobor sokak szerint történelemhamisító módon ártatlanként tünteti fel a magyar államot, a holokausztért pedig kizárólag a náci Németországot teszi felelőssé.

A Szabadságszínpad feljelentést tett a rendőrségen, amiben arra kérte a hatóságokat, hogy 

„a majdani felelősségre vonás során vegye figyelembe: a barbár cselekedet a kegyeletsértés minősített esetét valósította meg, ugyanis aljas indokkal, nagy nyilvánosság előtt és jelentős érdeksérelmet okozva történt”.

Az Eleven Emlékművet korábban már többször is megrongálták. 2016-ban például az összes kifüggesztett családi képet, levelet egy közeli szemetesbe dobták, illetve a földön szétdobálták. A rongálók leszaggatták a fotók, dokumentumok rögzítésére szolgáló drótokat, valamint félredobták a tárgyak egy részét, köztük azt a két fehér széket is, amely a téren zajló párbeszéd jelképe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp