Pénzbüntetésre ítélte a Dorogot szurkolóinak zsidózása miatt az MLSZ Fegyelmi Bizottsága

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Olyan antiszemita verbális támadás érte Dorogon az MTK szurkolóit, amire már évek óta nem volt példa a magyar futballban. Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága ezért 200 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki a dorogi klubra.

„A FEB a Dorog-MTK Budapest mérkőzéssel kapcsolatban a Dorogot szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt 200.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi” – olvasható a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Fegyelmi Bizottságának tegnapi határozatai között a szövetség honlapján.

Dorogi szurkolók a Dorog-MTK meccsen (Fotó: mtkbudapest.hu)

Mint ahogy itt a Kibicen is beszámoltunk róla, súlyos antiszemita incidens történt az augusztus 11-én lejátszott, NB II-es Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen. A találkozón a dorogi szurkolók mintegy száz tagú csoportja a mérkőzés alatt többször antiszemita rigmusokkal provokálta az MTK drukkereit. A hazai szurkolók ezen kívül különböző tárgyakkal dobálták a vendégcsapat rajongóit.

A Népszava cikke szerint olyan antiszemita verbális támadás érte Dorogon az MTK szurkolóit, amire már évek óta nem volt példa a magyar futballban. Ennek ellenére sem a játékvezető, sem az MLSZ ellenőre nem szakította félbe a mérkőzést.

Az MLSZ végül augusztus 16-án az döntött arról, hogy fegyelmi eljárást indít az incidenssel kapcsolatban, miután az MTK a szövetséghez fordult a történtek miatt. Két nappal ezelőtt pedig Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke írt levelet Csányi Sándornak, arra kérve az MLSZ elnökét, hogy a szövetség az UEFA előírásainak megfelelően vizsgálja ki és szankcionálja az „igen súlyos dorogi esetet”.

Megdobálták és lezsidózták a dorogiak az MTK drukkereit – Kibic Magazin

Azonban a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem indított vizsgálatot a vasárnap rendezett Dorog-MTK (0-4) NB II-es mérkőzésen történtek miatt, amelyhez fogható verbális antiszemita támadásra évek óta nem volt példa a magyar futballban. A találkozón a dorogi szurkolók mintegy száz tagú csoportja a mérkőzés alatt többször antiszemita rigmusokkal provokálta az MTK drukkereit.

„Egy hete a Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen súlyos incidens történt. A dorogi szurkolók mintegy száz fős csoportja durva antiszemita rigmusokat skandált: »mocskos zsidók«, illetve »csak a kéményen át« – zúgott a lelátó – írta Heisler András.

A levélben a Mazsihisz elnöke arra kérte Csányit, hogy „Magyarország miniszterelnöke által meghirdetett zéró tolerancia jegyében az MLSZ ne hagyja, hogy a labdarúgópályák a félelem helyszínévé váljanak, lépjen fel annak érdekében, hogy a zsidó közösség tagjai megtarthassák biztonságérzetüket hazánkban, a labdarúgást pedig ne árnyékolja be a gyűlölet és a rasszizmus megnyilvánulása”.

A Mazsihisz ezen kívül partnerséget ajánlott a Labdarúgó Szövetségnek, hogy közös erővel növeljék az MLSZ rasszizmus ellenes projektjeinek hatékonyságát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp