Pénzbüntetésre ítélte a Dorogot szurkolóinak zsidózása miatt az MLSZ Fegyelmi Bizottsága

Olyan antiszemita verbális támadás érte Dorogon az MTK szurkolóit, amire már évek óta nem volt példa a magyar futballban. Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága ezért 200 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki a dorogi klubra.

„A FEB a Dorog-MTK Budapest mérkőzéssel kapcsolatban a Dorogot szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt 200.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi” – olvasható a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Fegyelmi Bizottságának tegnapi határozatai között a szövetség honlapján.

Dorogi szurkolók a Dorog-MTK meccsen (Fotó: mtkbudapest.hu)

Mint ahogy itt a Kibicen is beszámoltunk róla, súlyos antiszemita incidens történt az augusztus 11-én lejátszott, NB II-es Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen. A találkozón a dorogi szurkolók mintegy száz tagú csoportja a mérkőzés alatt többször antiszemita rigmusokkal provokálta az MTK drukkereit. A hazai szurkolók ezen kívül különböző tárgyakkal dobálták a vendégcsapat rajongóit.

A Népszava cikke szerint olyan antiszemita verbális támadás érte Dorogon az MTK szurkolóit, amire már évek óta nem volt példa a magyar futballban. Ennek ellenére sem a játékvezető, sem az MLSZ ellenőre nem szakította félbe a mérkőzést.

Az MLSZ végül augusztus 16-án az döntött arról, hogy fegyelmi eljárást indít az incidenssel kapcsolatban, miután az MTK a szövetséghez fordult a történtek miatt. Két nappal ezelőtt pedig Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke írt levelet Csányi Sándornak, arra kérve az MLSZ elnökét, hogy a szövetség az UEFA előírásainak megfelelően vizsgálja ki és szankcionálja az „igen súlyos dorogi esetet”.

Megdobálták és lezsidózták a dorogiak az MTK drukkereit – Kibic Magazin

Azonban a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem indított vizsgálatot a vasárnap rendezett Dorog-MTK (0-4) NB II-es mérkőzésen történtek miatt, amelyhez fogható verbális antiszemita támadásra évek óta nem volt példa a magyar futballban. A találkozón a dorogi szurkolók mintegy száz tagú csoportja a mérkőzés alatt többször antiszemita rigmusokkal provokálta az MTK drukkereit.

„Egy hete a Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen súlyos incidens történt. A dorogi szurkolók mintegy száz fős csoportja durva antiszemita rigmusokat skandált: »mocskos zsidók«, illetve »csak a kéményen át« – zúgott a lelátó – írta Heisler András.

A levélben a Mazsihisz elnöke arra kérte Csányit, hogy „Magyarország miniszterelnöke által meghirdetett zéró tolerancia jegyében az MLSZ ne hagyja, hogy a labdarúgópályák a félelem helyszínévé váljanak, lépjen fel annak érdekében, hogy a zsidó közösség tagjai megtarthassák biztonságérzetüket hazánkban, a labdarúgást pedig ne árnyékolja be a gyűlölet és a rasszizmus megnyilvánulása”.

A Mazsihisz ezen kívül partnerséget ajánlott a Labdarúgó Szövetségnek, hogy közös erővel növeljék az MLSZ rasszizmus ellenes projektjeinek hatékonyságát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp