Emberi jogi díjat kapott a Fahidi Éva szereplésével készült dokumentumfilm

A szarajevói nemzetközi filmfesztiválon díjazták Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét a szarajevói fesztivál nemzetközi zsűrije emberi jogi díjjal (Human Rights Award) méltatta tegnap este, írja a Magyar Nemzeti Filmalap sajtóközleménye. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film nemrég nagydíjat nyert a Kritikusok Hetén Locarnóban és szeptember 12-től a magyar mozikban is látható lesz. 

A létezés eufóriája

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről” – vallja Szabó Réka, az színházi előadás és a film rendezője. 

Szabó Réka első egészestés filmje, A létezés eufóriája a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült. 

Interjúnk Fahidi Évával:

Nekem senki se mondja meg, milyen volt a holokauszt – Kibic Magazin

Sóvirág című tánc előadása évek óta nagy sikerrel fut a Vígszínházban. Furcsállja, hogy nagy dolognak tartják az emberek, hogy 93 évesen még táncol, mert számára nincs ennél természetesebb kifejezési eszköz. Szerinte levés nagyobb gonoszságot lehet elkövetni az igazsággal szemben, mint meghamisítani a történelmet. Interjú Fahidi Évával.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp