Zsidó szervezetek: Trump antiszemita toposzt terjeszt, amikor zsidókat hűtlenséggel vádol

Donald Trump szerint azok a zsidók, akik a demokratákra szavaznak tudatlanok és nagy hűtlenséget tanúsítanak. Több amerikai zsidó szervezet is tiltakozott az amerikai elnök kijelentése ellen.

„Úgy gondolom, hogy minden olyan zsidó, aki egy demokratára adja a voksát tudatlanságot és nagy hűtlenséget tanúsít” – mondta Donald Trump amerikai elnök tegnap Washingtonban, amikor Klaus Iohannis román elnököt fogadta a Fehér Házban. Trump ezzel a mondatával azt a felháborodást kommentálta, amelyet két demokrata párti képviselő, Rashida Tlaib és Ilhan Omar Izraelből való kiáltása váltott ki.

Izrael megerősítette: nem engedi az országba lépni a demokrata párti képviselőnőket – Kibic Magazin

Izrael külügyminiszter-helyettese megerősítette, hogy Rashida Tlaib és Ilham Omar képviselők mégsem utazhat Izraelbe, melyre az eredeti tervekkel ellentétben és a hatóságok megtévesztésére nem vasárnap, hanem pénteken került volna sor. „Nem engedünk olyan embereket az országunkba, akik tagadják a létezéshez való jogát a zsidó államnak”, mondta Tzipi Hotovely az izraeli Kan nevű csatornának a Jewish Telegraphic Agency szerint.

Több zsidó szervezet is tiltakozását fejezte ki Trump hűtlenséggel kapocsaltos kijelentése miatt.

„Ez egy újabb példa arra, hogy Donald Trump továbbra is muníciót ad és átpolitizálja az antiszemitizmust” – mondta például Halie Soifer, az Amerikai Zsidó Demokratikus Tanács ügyvezető igazgatója. „Azokban az időkben, amikor megszaporodtak az antiszemita cselekmények – részben a fehér nacionalizmus az elnök általi ösztönözése miatt – Trump egy antiszemita toposzt ismételget” – tette hozzá Soifer.

„Az nem világos, hogy Trump kihez vagy mihez való hűtlenségről beszélt, de a hűtlenség vádját már régóta használják fel zsidók elleni támadásokhoz” – írta a Twitteren Jonathan Greenblatt, az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezetője. Greenblatt felszólította az elnököt, hogy fejezze be a zsidók „politikai focilabdaként való felhasználását”.

„Ez egy szabad ország, a zsidóság pedig nem egy egységes tömb, és nem ugyanarra szavaznak. Egyesek a Demokrata, míg mások a Republikánus pártra fognak szavazni. Ehhez amerikaiként joguk van. Kérjük hagyja ebből ki a hűséget” – mondta David Harris, az Amerikai Zsidó Bizottság vezetője, aki Trump megjegyzését felháborítónak nevezte.

Egy zsidó szervezet, a Republikánus Zsidó Koalíció szerint azonban „Trump elnöknek igaza van”. Szerintük ugyanis igen nagymértékű hűtlenségre utal egy olyan pártot támogatni, amely arra ösztönzi az embereket, hogy utáljanak a vallásod miatt.

A legutóbbi félidős választásokon az amerikai zsidók több mint 75 százaléka szavazott a demokratákra, azelőtt 71 százalék szavazott Hillary Clintonra 2016-ban és 69 százalék Obamára 2012-ben. Egy tavalyi felmérés pedig azt mutatta meg, hogy a zsidóknak csupán a 26 százaléka elégedett Trump elnöki működésével, ami a legalacsonyabb arány a nagyobb vallások képviselői körében.

Fürdőruhamodellel csábítanák el az amerikai zsidókat a Demokrata Párttól – Kibic Magazin

Elizabeth Pipko, egy Trump-rajongó fürdőruhamodell lett a zsidókat a republikánusokhoz édesgetni próbáló mozgalom, a Jexodus kampányarca. A demokraták szerint a mozgalom hamis állításokra alapul. Egy új mozgalom indult az Egyesült Államokban Jexodus néven, amely, mint ahogy azt a neve is sugallja (jew – zsidó és exodus – kivonulás) az amerikai zsidó szavazókat szeretné meggyőzni arról, hogy ne a Demokrata Pártra szavazzanak a jövőben, hanem inkább a republikánusokra adják le voksukat.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp