Önkéntesként gondozza az elhagyott jászapáti zsidó temetőt egy helyi nyugdíjas

Idősebb Báthor Pál évek óta önkéntesként gondozza az elhagyatott sírkertet. A lehetőségekhez képes igyekszik a temetőt kegyelethez méltó állapotban tartani.

Idősebb Báthor Pál immáron húsz éve gondozza az1853-ban létesített zsidó temetőt Jászapátiban. A nyugdíjas férfi korábban a helyi polgármesteri hivatalban dolgozott karbantartóként, és a sírkert gondozása is a feladatai közé tartozott. Ezt a tevékenységet pedig nyugdíjazását követően is folytatta, olvasható a szoljon.hu beszámolójában.

Idősebb Báthor Pál (Fotó: Illés Anita/szoljon.hu)

„A szüleim tisztelték a Jászapátin élő zsidó embereket, akik közül sokan egykor jelentős szerepet vállaltak a helyi közösség gazdasági és társadalmi életében. Sajnos, ma már csak a temető jelzi, hogy a városban valamikor zsidók éltek” – mondja Báthor Pál a lapnak.

A holokauszt után gazdátlanná vált a zsidó temető, és számos síremléket ledöntöttek, meggyaláztak. Báthornak azonban nem tetszett, hogy a kegyhelyen ilyen áldatlan állapotok uralkodnak. Ezért már közel húsz éve gondozza, rendben tartja a temetőt. Elmondása szerint ebben a szomszédságban működő vállalkozó is sokat segít, például szükség esetén áramot biztosít.

Idősebb Báthor Pál rendszeresen kigazolja a sírok környékét, lenyírja a füvet, de több ledőlt, darabokra tört sírkövet is helyreállított már. A gondnok készítette a kaput, és a kerítést is karbantartja.

„Akadnak még olyan leszármazottak, akik járnak ide az elhunyt szeretteik sírjához. Ők azt mondják, hogy a körülményekhez képest rendezett a sírkert” – meséli Báthor a szoljon.hu cikkében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp