Nagydíjat nyert Locarnóban a Fahidi Éváról szóló dokumentumfilm

A létezés eufóriája című dokumentumfilm a Tünet Együttes 2015-ben bemutatott Sóvirág című előadásának próbafolyamatát dolgozza fel Fahidi Éva és Cuhorka Emese főszereplésével. Szabó Réka rendező a locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját vehette át szombaton.

Magyar sikerrel végződött Locarnóban a svájci filmkritikus szövetség által szervezett Kritikusok Hete (Semaine de Critique), melyet az A-kategóriás locarnói filmfesztivál keretében tartanak. Az idén 30. jubileumát ünneplő seregszemle hét innovatív dokumentumfilmet mutatott be, a nemzetközi zsűri Szabó Réka A létezés eufóriája című alkotásának ítélte a fődíjat.

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást Fahidi Évával és Cuhorka Emesével. A rendező most dokumentumfilmet is csinált Fahidi Éváról, amelyet több nemzetközi fesztiválra hívtak meg, így a szarajevói fesztivál is műsorra tűzi a versenyprogramjába, és az ELF Pictures forgalmazó szeptember 12-én bemutatja a magyar mozikban.

Szabó Réka rendező

Szeptember 6-án 19 órától és 7-én 20 órától, premier előtti vetítésen láthatja először a nagyközönség a most 93 éves holokauszttúlélő Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet a Jurányi Házban.

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, Cuhorka Emesével és a 90 éves Fahidi Évával a főszerepben. Az előadás azóta is repertoáron van, sőt Bécsben, Szabadkán és Berlinben is játszották.

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kapott, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Szabó Réka, a rendező egy duettet képzelt el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni.

Fahidi Éva és Cuhorka Emese

“Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy tánc-színházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Párbeszédbe akartam hozni Éva traumáit egy mai fiatallal. Hol vannak a megértés, a kapcsolódás határai? Bele lehet-e bújni egymás bőrébe? Lehet-e tanulni a múltból? Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről”
– olvasható Szabó Réka nyilatkozata a közleményben.

Szabó Réka A létezés eufóriája című egész estés dokumentumfilmje az előadás próbafolyamatát követi végig.

https://www.facebook.com/events/2185206461769808/

Szabó Réka egész estés dokumentumfilmjét két fesztivál, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál és a Szarajevói Filmfesztivál is beválogatta programjába. Operatőre, Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt.

 

 

Neves filmfesztiválra hívták meg a Fahidi Éva főszereplésével készült dokumentumfilmet – Kibic Magazin

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje is meghívást kapott az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra. A Tünet Együttes munkáját nyomon követő film a mustra Kritikusok Hete programjában lesz először látható. A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, Cuhorka Emesével és a 90 éves Fahidi Évával a főszerepben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp