Szélsőségesen arabellenes párt indulhat a szeptemberi választásokon Izraelben

A központi választási bizottság engedélyezte a szélsőségesen arabellenes Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) párt indulását a szeptember 17-i izraeli parlamenti választásokon. 

A választási bizottság döntésével több baloldali párt petícióját utasította el, melyek a szélsőségesen jobboldali és arabellenes párt kizárását követelték a szeptemberi választásokon való részvételből.

Határozatával a kneszet politikai frakcióinak képviselőiből álló és a legfelsőbb bíróság bírója által vezetett bizottság elfogadta Avicháj Mandelblitt főügyész szakvéleményét, aki ellenezte a párt egészének diszkvalifikálását.

Mandelblitt ugyanakkor a párt két vezetőjének, Baruch Marzelnek és Benci Gopsteinnek az eltiltását javasolta a törvényhozásba jutás lehetőségétől régebbi rasszista kijelentéseik miatt. Számos példát hozott fel, amely szerinte igazolta a szélsőséges rasszizmus vádját.

A radikális jobboldali párt kizárására szavaztak a centrista Kék-fehér, a baloldali szociáldemokrata Munkáspárt, a baloldali liberális Merec párt és az arab pártok képviselői, míg a kormányzó jobboldali Likud, az ultraortodox vallásos pártok és más jobboldali pártok képviselői ellenezték távoltartásukat a kneszettől. Avigdor Liberman jobboldali Izrael a Hazánk pártjának képviselői nem szavaztak.

Az eltiltást szorgalmazók várhatóan a legfelsőbb bíróságon folytatják harcukat a Zsidó Hatalom párt diszkvalikifikáláért.

A Zsidó Hatalom párt vezetői a néhai a rasszista, arabellenes, és 1990-ben Amerikában agyonlőtt Meir Kahane rabbi tanítványaiként határozzák meg magukat. A párt támogatja a nem zsidók kivándorlásának ösztönzését Izraelből, valamint azoknak a palesztinoknak és izraeli araboknak a kitoloncolását, akik megtagadják az Izrael iránti hűség vállalását.

Izrael alaptörvénye szerint három okból lehet kizárni valakit az indulásból a pártok listáján, s ezek egyike a rasszizmusra való felbujtás.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp