Izrael megerősítette: nem engedi az országba lépni a demokrata párti képviselőnőket

Izrael külügyminiszter-helyettese megerősítette, hogy Rashida Tlaib és Ilham Omar képviselők mégsem utazhat Izraelbe, melyre az eredeti tervekkel ellentétben és a hatóságok megtévesztésére nem vasárnap, hanem pénteken került volna sor.

„Nem engedünk olyan embereket az országunkba, akik tagadják a létezéshez való jogát a zsidó államnak”, mondta Tzipi Hotovely az izraeli Kan nevű csatornának a Jewish Telegraphic Agency szerint.

A nyilatkozat nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a Washington Post azt állította, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök fontolgatja a két muszlim képviselőnő kitiltását Izraelből, mivel mindketten támogatják az Izrael-ellenes BDS mozgalmat. Az izraeli törvények szerint a BDS támogatóit ki lehet tiltani az országból.

Ilhan Omar és Rashida Tlaib

Ilhan Omar és Rashida Tlaib  egyébként is hangos kritikusai a zsidó államnak, mindkettőt támadták már a kritikáikban megfogalmazott antiszemita megjegyzéseikért. Az eredeti tervek szerint vasárnap utaztak volna Izraelbe, ám az Israel Hayom információi szerint a képviselőnők két nappal korábbra, azaz mára időzítették az útjukat.

Omar és Tlaib úticéljai között Jeruzsálem, Hebron, Bethlehem és Ramallah szerepel, és “az arab nézőpontot kívánták volna feltérképezni” az izraeli-arab konfliktusban.

Utazásukkal kapcsolatban Trump elnök azt írta a Twitteren, hogy a gyengeség jele lenne, ha Izrael beengedné a két képviselőnőt.

Ugyanakkor Izrael washingtoni követe azt nyilatkozta az elmúlt hónapban, hogy a zsidó állam egyetlen amerikai képviselőtől nem tagadja meg az Izraelbe lépést.

Trump elnök ismételten támadta időnként meglehetősen rasszista hangnemben a palesztin-amerikai gyökerű Tlaibot és Omart, aki Szomáliában született.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp