Hitler apai nagyapja zsidó volt?

Először Hitler jobb keze és egyben ügyvédje, Hans Frank állította, hogy felfedezte, a Führer nagyapja zsidó volt.

Az ellentmondásos teórián évtizedek óta folyik a vita a történészek között. Sokak szerint Hitlernek nem voltak zsidó gyökerei, és nincs bizonyíték erre az állításra.

Ugyanakkor Leonard Sax pszichológus és fizikus új megvilágításba helyezte ezt a kérdést.

A tanulmány címe: “Aus den Gemeinden von Burgenland: Revisiting the question of Adolf Hitler’s paternal grandfather,” a Journal of European Studies nevű folyóiratban jelent meg, és Hitler ügyvédjének, Hans Franknak az állításait vizsgálja, aki úgy vélte, hogy rájött az igazságra.

Hitler arra kérte Hans Frankot, hogy nézzen bele egy olyan aktába még 1930-ban, amely azt bizonyította, hogy az egyik nagyapja zsidó. Hitler unokatestvére, William Patrick Hitler ugyanis azzal fenyegette meg a Führert, hogy felfedi az igazságot.

Frank azt állította, hogy a papírok szerint Hitler nagyapja egy grazi zsidó férfi volt, és az ő egyik háztartásbeli alkalmazottja volt Hitler nagyanyja, aki 1836-ban lett terhes Hitler apjával.

Frank 1946-os naplójában azt írja, hogy nyomozásba kezdett és kiderítette a nagymama, Maria Anna Schicklgruber és a Frankerberger nevű zsidó férfi közötti kapcsolatot. Frank szerint a férfi 19 éves fia ejtette teherbe Maria Annát, és ezért később az apa tartásdíjat fizetett a nőnek a gyerek 14 éves koráig. A tartásdíjat önként fizette a zsidó férfi, mert félt a nyilvános botránytól.

Maria Anna Schicklgruber

Ugyanakkor vannak, akik megkérdőjelezik Frank emlékiratainak állításait.

Nikolaus von Preradovich német szerző szerint például nem éltek zsidók Granzban 1856 előtt.

Ám Leonard Sax talált bizonyítékot ennek az ellenkezőjére az osztrák archívumokban. Szerinte Preradivich náci szimpatizáns volt, akit felháborított az a feltételezés, hogy Hitlernek köze lehetett a zsidókhoz.

Sax bizonyítékai szerint igenis élt egy kis zsidó közösség Grazban ebben az időszakban. Sőt 1861-ben már zsidó önkormányzati képviselője is volt Graznak, Emanuel Mendel Baumgarten személyében.

De más iratok is utalnak arra, hogy 1856 előtt már régóta éltek zsidók a városban. Baumgarten 1884-ben írt egy könyvet, amelynek címe Zsidók Stájerországban: egy történelmi vázlat volt. Baumgarten és társai azért harcoltak többek között, hogy eltöröltessék a zsidókat érintő korlátozásokat a környéken, amely szintén arra utal, hogy régóta éltek már itt zsidók.

Sax azt is bizonyítja, hogy Preradovich tényleg náci szimpatizáns volt, és hogy ő és nem Frank hazudott Hitler származását illetően.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp