A Mazsihisz szerint az EMIH kormánypropagandát folytat

A Mazsihisz szerint az EMIH beállt a Fidesz pártpolitikai propagadájába az önkormányzati választások miatt, ezért támadja a Mazsihiszt azzal, hogy szimpatizál a Jobbikkal, aminek semmilyen valóságalapja nincs.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a minap a JTA nevű zsidó hírügynökség cikket közölt arról, hogy a magyar baloldal, és a Mazsihiszhez köthető zsidó emberek is támogatják az ellenzéki pártok összefogását a Jobbikkal.

Az EMIH rabbija, Glitzenstein Sámuel úgy fogalmazott, hogy képmutatás az antiszemitizmus elleni küzdelem azok részéről, akik összefognának a Jobbikkal, ezzel burkoltan célzott a Mazsihisz felelősségére is.

Glitzenstein Sámuel

A Mazsihisz részéről Heisler András a cikkben cáfolta, hogy a Jobbikot bármilyen szinten támogatnák, sőt, mint mondta, egyetlen pártot sem támogatnak, és most egy közleményt is kiadott, amelyben arról írnak, hogy a JTA cikke figyelmen kívül hagyja, hogy a közelgő önkormányzati választások miatt a nyilatkozók szélsőségesen fogalmanak.

„A Mazsihisz minden fórumon, közleményében, nyilatkozatában deklarálta, hogy a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni. Szövetségünk hivatalos álláspontja a mai napig változatlan és ezen néhány közösségünkhöz tartozó személy magánvéleménye nem módosít. Magánvéleményüket eltérő politikai motivációk is vezérelhették, amelyek a soron következő önkormányzati választásoktól nem függetleníthetők”, írják.

Mint mondják, nem kívánnak a magyarországi pártpolitikába beavatkozni, viszont a Mazsihisz a mindenkori magyar kormányokkal konstruktív együttműködésre törekszik.

Heisler András

A Mazsihisz felhívja a figyelmet a közleménye végén, hogy választásokkor egyes politikai szereplők nyomást kívánnak gyakorolni az egyházakra, hogy értékelvű hozzáállásukat feladva tevőlegesen is támogassák őket.

A Mazsihisz szerint az EMIH beállt a Fidesz pártpolitikai propagandájába az önkormányzati választások miatt, ezért támadja a Mazsihiszt azzal, hogy szimpatizál a Jobbikkal, aminek semmilyen valóságalapja nincs.

Mint írták: „A Chabaddal ellentétben a magyarországi zsidóságot tradicionálisan képviselő Mazsihisz nem száll be egyetlen párt kampányába sem. Kifejezetten ügyelünk arra, hogy a felfokozott hangulatú kampányidőszakban csak különösen kirívó esetekben szólaljunk meg.”

Kapcsolódó cikkünk:

Zsidó szempontból Orbán kormánya közelít az ideálishoz az EMIH egyik rabbija szerint – Kibic Magazin

Glitzenstein Sámuel rabbi több más zsidó vezetővel együtt a JTA-nek nyilatkozott egy, a Jobbikkal való baloldali összefogásról szóló cikkben. Glitzenstein Sámuel szerint a Fidesz nem jelent fenyegetést a zsidóságra. Az EMIH rabbija arról is beszélt, hogy mind az EMIH, mind pedig a Mazsihisz magas értékű ingatlanokat és anyagi támogatást kaptak a kormánytól az utóbbi években.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp