A losonci zsinagóga lesz látható egy különleges bankjegyen

Egy különleges, nulla eurós bankjegy kibocsátása mellett döntött a losonci önkormányzat, amelyet  szuvenírként árusítanak majd. A bankjegyre a város egyik domináns épülete, a neológ zsinagóga kerül fel.

A losonci önkormányzat hamarosan egy saját, nulla eurós bankjegyet kezd árusítani szuvenírként, amelyen a helyi zsinagóga lesz látható. Erről a város a Facebookon tájékoztatott, írja a Paraméter. A bankjegy kibocsátói azt remélik, hogy a gyűjtők számára különleges értéket fog képviselni.

A városháza tájékoztatása szerint a bankjegyen Losonc egyik domináns építménye és ékessége, a neológ zsinagóga lesz látható. A szlovákiai és csehországi zsinagógák közül ez lesz az első, amely nulla euró értékű bankjegyen fog szerepelni.

A losonci neológ zsinagógát 1924 és 1925 között építették a régi, lebontott zsinagóga helyén. Terveit Baumhorn Lipót budapesti építész dolgozta ki. A zsinagógát 1944-ig használta a zsidó hitközség, amely a holokausztot követően eladta az épületet a városnak. 1948 és 1980 között raktárként használták, majd üresen állt a zsinagóga, amely egyre rosszabb állapotba került. Felújítása 2015-ben kezdődött meg.

A losonci zsinagóga (Fotó: Wikipédia)

A szuvenírként árusított nulla eurós bankjegyek először 2015-ben jelentek meg Franciaországban, a turisták által sűrűn látogatott helyeken ugyanis jó ötletnek tartották, hogy legyenek olyan egyedi bankjegyek, amelyeket szuvenírként hazavihetnek a látogatók. A névértékük miatt semmit sem lehet velük vásárolni, és általában 2-3 euróba kerülnek. 

Az új losonci bankjegyet, amelyet 10 ezer példányban terveznek kiadni, három euróért lehet majd megvásárolni a városházán található információs központban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp