Zsidó szempontból Orbán kormánya közelít az ideálishoz az EMIH egyik rabbija szerint

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Glitzenstein Sámuel rabbi több más zsidó vezetővel együtt a JTA-nek nyilatkozott egy, a Jobbikkal való baloldali összefogásról szóló cikkben.

Glitzenstein Sámuel szerint a Fidesz nem jelent fenyegetést a zsidóságra. Az EMIH rabbija arról is beszélt, hogy mind az EMIH, mind pedig a Mazsihisz magas értékű ingatlanokat és anyagi támogatást kaptak a kormánytól az utóbbi években. Ezekből új iskolák, zsinagógák jöttek létre.

Orbán Viktor a Siratófalnál. Mögötte Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs/MTI)

Akik pedig az antiszemitizmus elleni küzdelemről beszélnek, és közben a Jobbikkal való összefogást támogatják, azok képmutatóak és közömbösek a zsidók elleni gyűlölet iránt, véli Glitzenstein.

A JTA cikke egyébként részletesen foglalkozik a közelgő önkormányzati választásokon lehetséges Jobbik-baloldali összefogással. Amit a cikk szerzője szerint egyes baloldali zsidók, még a Mazsihiszen belül is támogatnak, a Jobbik korábbi durva antiszemitizmusa ellenére.

A cikkben Glitzenstein rabbin kívül megszólal még Feldmájer Péter, a Mazsihisz korábbi elnöke, aki szerint az elmúlt években a Mazsihisz kevésbé kritikus a Jobbikkal szemben. Feldmájer arról is beszél, hogy a Mazsihiszen belül valaki kitalálta, hogy a baloldalnak együtt kellene működnie a nácikkal a Fidesszel szemben. A korábbi hitközségi vezető szégyenletesnek és árulásnak nevezte ezt a fajta együttműködést.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a lapnak cáfolta, hogy a hitközség támogatná a Jobbikkal való együttműködést, és hozzátette, hogy egyetlen párttal sem kötnek szövetséget. Heisler kétségbe vonta a Jobbik őszinteségét azzal kapcsolatban, hogy most már ellenzik az antiszemitizmust, a párt vezetői ugyanis korábban tettek antiszemita kijelenéseket.

Jobbik szimpatizánsok egy varsói demonstráción menetelnek 2015-ben

Schönberger András, a Marom vezetője úgy látja, hogy elméletileg ma Magyarországon már a Fidesz a szélsőjobboldali párt és a Jobbik lett a jobbközép párt, bár még mindig a szélsőjobb felé közelítve. Schönberger szerint ezzel együtt a Jobbikkal való baloldali összefogás kudarcra van ítélve.

A JTA-nek Kőbányai János író, a Múlt és Jövő főszerkesztője is nyilatkozott, aki a kétségbeesés szüleményének nevezte a Jobbikkal való „ostoba koalíció” támogatását. Kőbányai ugyan elutasítja az együttműködést, de osztja a baloldal kétségbeesését. Az író szerint Orbán lebontja a demokráciát, átírja a történelmet, beleértve a holokausztét és korlátozza a szabadságjogokat.

„Attól tartok ilyen körülmények között egyetlen zsidó sem akarna olyan zsinagógákba járni, amelyeket Orbán segít megépíteni” – osztja meg aggodalmát Kőbányai.

A Kibic korábbi cikkei a témában:

A Jobbik és a baloldali ellenzék szövetkezése miatt aggódik a Zsidó Világkongresszus elnöke – Kibic Magazin

Aggodalmának adott hangot Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke amiatt, hogy jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék más részének több politikusa. Ronald S. Lauder a WJC honlapján megjelent beszámoló szerint kijelentette, hogy nemrégiben Magyarországon járt, mivel az utóbb hónapokban olyan hírek jutottak el hozzá, melyek szerint néhány ellenzéki politikus kész arra, hogy „esetleg szövetségre lépjen a szélsőséges Jobbik párttal”.

A te nácid, az én szövetségesem – Kibic Magazin

Rendes jobbikosnak azt nevezzük, aki náci maradt, de fideszes lett. – Gomperz Tamás véleménycikkét ajánljuk a hvg.hu-ról. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kétféle jobbikos van. Az egyik csoportba az antiszemita, náci jobbikosok tartoznak, akiket arról lehet felismerni, hogy együttműködnek azzal a baloldallal, amelyet a zsidó bevándorláspárti Soros irányít a háttérből.

Lemond mandátumáról a zsidózó jobbikos képviselő – Kibic Magazin

Lemond országgyűlési képviselői mandátumáról Szávay István; a jobbikos politikus ezt hétfőn jelentette be a Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus az ügy miatt korábban már lemondott országgyűlési jegyzői és a Jobbikban betöltött frakcióvezető-helyettesi tisztségéről.

A Jobbik mellett kampányolt a vásárhelyi zsidó hitközség elnöke – Kibic Magazin

A Jobbik nem náci párt, mondta Erdélyi Miklós, ezért ő Kiss Attila támogatására kéri az embereket a hódmezővásárhely-makói választókerületben. A helyi zsidó hitközség elnökéről néhány hete írtunk, amikor az kavart port Hódmezővásárhelyen, hogy egy szórólap azzal vádolta a hitközség elnökét, hogy kampányolt a helyi ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter mellett.

Vona Gábor a Spinozában próbálta bizonygatni, hogy már nem veszi fel többé a gárdamellényt – Kibic Magazin

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Spinoza Színház politikai beszélgetés-sorozatának volt a vendége, ami már előzetesen nagy felháborodást okozott. Vona az este folyamán végig azt próbálta bizonygatni, hogy a zsidózós, gyűlölködő, szélsőséges párt már a múlté, hiszen mindenki, tehát ők is képesek lehetnek a változásra.

Az nem elég, hogy jó, legalább már nem zsidóznak – Kibic Magazin

A Jobbik Hanukája: Hová álljanak a zsidók? címmel szervezett a Mazsihisz kerekasztal-beszélgetést a Bálint Házba. Az este folyamán Hont András újságíró Kiss Henriettel, a Mazsihisz alelnökével, a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola igazgató-helyettesével, Ceglédi Zoltán politológussal, Darvas Istvánnal, a Bét Jehuda zsinagóga rabbijával és Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával beszélgetett volna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp