102 éves korában meghalt a világ egyik legidősebb Világ Igaza

A lengyel Krystyna Danko varsói otthonában azon a kórházi ágyon hunyt el, amelyet nemrég holokauszt-túlélők adományoztak neki.

Krystyna Danko az utóbbi években vakon és süketen élt, a kórházi ágyat, amelyen 102 éves korában meghalt, holokauszt-túlélők adományaiból vásárolta neki a holokauszt emlékezetét ápoló From the Depths alapítvány. A szervezet vezetője, Jonny Daniels a következőképpen jellemezte Dankot megemlékezésében: „a jóság és az igazság angyala, a fény egy sötét és nehéz világban”.

Krystyna Danko

A II. világháborút megelőzően Deno árva volt, és egy Kokoszko nevű zsidó család fogadta magához a Varsó közelében található Otwockban. A holokauszt idején Danko szinte egyedül mentette meg a család mind a négy tagját. 1989-ben a jeruzsálemi Jad Vasem a Világ Igaza kitüntetést adományozta neki, és a szokásostól eltérő módon „hihetetlennek” nevezte, amit a nő véghezvitt a háború alatt.

Holokauszt túlélő kórházi ágyat vett a világ legidősebb Világ Igaza Díjasának – Kibic Magazin

A süketen és vakon élő Krystyna Danko az egyik legidősebb életben lévő embermentő. Egy izraeli holokauszt túlélő 1200 dollárt adományozott egy kórházi ágy megvásárlására egy 102 éves, Varsóban élő, nem zsidó nőnek, aki a népirtás idején zsidókat mentett. Krystyna Danko süketen és vakon él, és a jpost.com információi szerint ő a legidősebb, még életben lévő Világ Igaza díjas személy.

(JTA)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp