102 éves korában meghalt a világ egyik legidősebb Világ Igaza

A lengyel Krystyna Danko varsói otthonában azon a kórházi ágyon hunyt el, amelyet nemrég holokauszt-túlélők adományoztak neki.

Krystyna Danko az utóbbi években vakon és süketen élt, a kórházi ágyat, amelyen 102 éves korában meghalt, holokauszt-túlélők adományaiból vásárolta neki a holokauszt emlékezetét ápoló From the Depths alapítvány. A szervezet vezetője, Jonny Daniels a következőképpen jellemezte Dankot megemlékezésében: „a jóság és az igazság angyala, a fény egy sötét és nehéz világban”.

Krystyna Danko

A II. világháborút megelőzően Deno árva volt, és egy Kokoszko nevű zsidó család fogadta magához a Varsó közelében található Otwockban. A holokauszt idején Danko szinte egyedül mentette meg a család mind a négy tagját. 1989-ben a jeruzsálemi Jad Vasem a Világ Igaza kitüntetést adományozta neki, és a szokásostól eltérő módon „hihetetlennek” nevezte, amit a nő véghezvitt a háború alatt.

Holokauszt túlélő kórházi ágyat vett a világ legidősebb Világ Igaza Díjasának – Kibic Magazin

A süketen és vakon élő Krystyna Danko az egyik legidősebb életben lévő embermentő. Egy izraeli holokauszt túlélő 1200 dollárt adományozott egy kórházi ágy megvásárlására egy 102 éves, Varsóban élő, nem zsidó nőnek, aki a népirtás idején zsidókat mentett. Krystyna Danko süketen és vakon él, és a jpost.com információi szerint ő a legidősebb, még életben lévő Világ Igaza díjas személy.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp