Zavargásokba torkollt a muszlim ünnep és a zsidó gyásznap a jeruzsálemi Templom-hegyen

Súlyos összecsapások törtek ki a Templom-hegyen, Jeruzsálemben a rendőrök és a muszlimok között augusztus 11-én két fontos emléknap, egy muszlim és egy zsidó egybeesésekor – jelentette a helyi média vasárnap. 

Idén egybeesett íd al-adha, a muszlim áldozati ünnep és aTisa Beav, a zsidó szentély római lerombolásának gyásznapja. Más években a tisea beav napján a biztonságiak általában lehetővé teszik a zsidó látogatók számára a Templom-hegy megtekintését. Idén azonban a kettős emléknap miatt ezt megtiltották, de csak az utolsó pillanatban, és zsidó vallásos-nacionalista fiatalok gyülekeztek a számukra kijelölt kapunál. A Templom-hegyen, az al-Aksza mecset előtti téren a muszlim imádkozók tiltakozni kezdtek a zsidók belépése ellen, székeket és köveket dobáltak és harcra buzdító nacionalista szlogeneket kiabáltak.

Válaszul a rendbontásra a biztonságiak megkezdték tömegoszlató fegyverekkel, könnygázzal a tér kiürítését. Összecsapások törtek ki, melyekben könnyebb-közepes sérüléseket szenvedett a rendőrség szóvivője szerint négy rendőr, és tizenöt muszlimot kórházba szállítottak. Egy 18 éves zsidó fiatalt egy felé dobott üvegpalack sebesített meg az óváros egyik utcáján a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

Az összecsapások után a kiürített teret a rendőrség lezárta, majd később megnyitotta a zsidó látogatók előtt. A rendőrség egyik illetékese arról tájékoztatta a ynetet, hogy a tér muszlimok előli lezárása politikai szinten született döntés volt, de a miniszterelnök környezetében ezt cáfolták, és rendőri határozatnak nevezték.

A Templom-hegy minden kapujánál hatalmas hirdetőtábla áll a következő feliratokkal: „Áldás a muszlim világra az áldozat ünnepén, nemet mondunk az évszázad alkujára” – vagyis Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezett béketervére, s „Lelkünk Jeruzsálem után sóvárog”, valamint egy fénykép látható a két hónappal ezelőtt elhunyt volt egyiptomi elnökről, Mohamed Mursziról.

Israel Police removing the barricades at the al-Aqsa mosque

A Templom-hegy reggeli lezárását a vallási gyásznapon a zsidó látogatók elől Becalel Szmutrics közlekedési miniszter, a Nemzeti Egység nevű jobboldali párt egyik vezetője szégyenteljesnek nevezte, behódolásnak a terror és az arab erőszak előtt.

Ugyanakkor Jichák Joszef szefárd főrabbi közölte, hogy tilos a zsidók belépése a Templom-hegyre, mert szigorúan tiltja a vallási törvény, és kívánatos, hogy a zsidókat ebben egész évben megakadályozzák.

A Jeruzsálem-napon is voltak összecsapások

Júniusban, a Jeruzsálem-napon a rendőrség engedélyezte a zsidó látogatók belépését a szent helyre, pedig az még a ramadán muszlim böjti hónap utolsó napjaira esett. Akkor is összecsapások törtek ki az arabok és a rendőrség között – emlékeztetett a The Times of Israelcímű angol nyelvű honlap.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza-mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi szentély.

Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet – benne az óvárost –, az al-Aksza-mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében a Vakf, az iszlám szent helyeket felügyelő bizottság gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Tisa Beav: A templom lerombolásának gyásznapja
Áv hónap kilencedik napján üli Izrael népe a jeruzsálemi Morijá-hegyen épített Első, Salamoni és Második, a babilóniai visszatérés után újjáépített és Heródes által felújított Templom vagy Szentély (Bét hámikdás –בֵּית הַמִּקְדָּשׁ) lerombolásának a gyásznapját.

Az Elsőt az országba betörő babilóniai seregek rombolták le és égették fel a polgári időszámítás előtt 586-ban, a Másodikat Titusz római légiói a polgári időszámítás szerinti 70-ben, mindkettőt a zsidó időszámítás szerint Áv hónap 9. napján.

Ez a nap a zsidó hagyomány szerint baljóslatú nap, amelyet az előestétől aznap napestig, közel 25 órán át böjttel és gyászimákkal tölti a zsidóságot ortodox módon megélő zsidóság. Nem isznak, nem esznek, házaséletet sem élnek, és még a templomban sem székekre, hanem alacsony zsámolyra ülnek. A bőr lábbelik helyett (ami régen a jómód jele volt) egyszerű posztó- gumi- vagy műanyag-papucsokat hordanak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp