Oltás a bőrrák ellen?

Tel-avivi kutatók azt állítják, hogy sikerült kifejleszteniük a vakcinát. Az egereken végzett tesztek legalábbis sikeresnek bizonyultak a melanóma kialakulásának meggátolásában.

A Tel-Aviv Egyetem kutatói egy új oltást fejlesztettek ki, amely hatékony lehet a bőrrák legagresszívebb fajtája, a melanóma ellen, írja a jpost.com.

„A rák elleni küzdelem sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, de ez főként a sebészetet, a kemoterápiát, a sugárkezelést és az immunterápiát érintette”, mondja Ronit Satchi-Fainaro, a Tel-Aviv Egyetem Orvostudományi Karán működő Rákkutató Laboratórium vezetője.

„Oltással viszont még nem kísérleteztek, holott ez a módszer nagyon hatékony a vírusokkal szemben”, teszi hozzá. „A tanulmányunkban azt bizonyítjuk, hogy mindez lehetséges gyógymódot jelenthet a melanómával szemben.”

A Tel-Aviv-i kutatócsoport (Ronit Satchi-Fainaro jobbról a második a képen)

Egereken végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy meg lehet állítani a melanóma terjedését, kezelni lehet az elsődleges tumort és az áttéteket is.

A melanóma akkor alakul ki, amikor roncsolt DNS-ek károsítják a bőrsejteket – főként a nap és a szoláriumból származó UV sugárzás hatására.

A Bőrrák Alapítvány adatai szerint csak idén 192310 melanóma megbetegedést fognak diagnosztizálni az USA-ban. De Magyarországon is a másfélszeresére emelkedett az elmúlt tíz évben a melanómás betegek száma. Az összes daganatos megbetegedések közül  a bőrrák előfordulása növekszik a legnagyobb mértékben.

A melanóma általában fekete vagy barna színű, de lehetnek színesek is (rózsaszín, piros, lila, kék vagy fehér).

„A célunk az lenne, hogy az emberek úgy tudjnak napozni, hogy az oltás segítségével megelőzhessék a melanóma kialakulását”, mondta Satchi-Fainaro. „Két forgatókönyvet teszteltünk: a teljes megelőzést, és azt, hogy ne újuljon ki illetve ne okozzon áttétet a rák azoknál, akiknél már egyszer kialakult. Az oltás hatására már a meglévő rákkal szemben is védekezni kezd az immunrendszer, és meggátolja a tumor növekedését, és növeli a túlélési esélyeket.”

Az oltás hatására az immunizált egér szervezete támadni kezdi a testben megjelenő melanóma sejteket.

A tervek szerint a klinikai tesztek után a következő lépés az lesz, hogy a technológiát átadják egy cégnek, amely az oltást le tudja gyártani, és ezzel a termékkel újabb teszteket hajtanak majd végre. Így a terméknek még számos vizsgálaton kell átesnie, mielőtt emberi felhasználásra kerülhetne.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp