A zsidó nő, aki az elsők között kapott saját jogon nőként kitüntetést

Gomperz Róza az első nők egyike volt, aki özvegyasszonyként önálló bérház jövedelmeiből élt és nőként saját jogon kitüntetést kapott.

Gomperz Róza 1830-ban született Pesten született, később a tizenhárom évvel idősebb nagybátyja, Kaufmann Zsigmond felesége lett. Amikor lányuk, Irma feleségül ment  az Országos Rabbiképző Intézet fiatal tanárához, Kaufmann Dávidhoz, a kor szokása szerint a fiatal pár a szülők háztartásában.

Róza férje, Kaufmann Zsigmond korai halálát követően átköltöztek Róza saját bérházába, az Andrássy út 20. számú palotába.

Az ambíciózus fiatal professzor Kaufmann Dávid itt anyósa vagyonára támaszkodva bátran hódolhatott szenvedélyének: a középkori héber kódexek, illusztrált kéziratok gyűjtésének. Az idillt Kaufmann Dávid fájdalmasan fiatalon, mindössze negyvenhét évesen bekövetkezett halála törte meg. Fiatal özvegye, Irma mindössze hat évvel élte túl, 1905 nyarán ő is meghalt.

Gomperz Róza ekkor végképp egyedül maradt a hatalmas Andrássy úti bérpalotában. A közel hatszáz kéziratot, több mint ezer ritka héber könyvet és nyomtatványt, és csaknem hétszáz kairói genizából származó töredéket tartalmazó gyűjteményt veje és lánya emlékére a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta.

Az ajándékozást a király is elismerte, és 1906-ban koronás arany érdemkeresztet adományozott „a jótékonyságáról ismert úrasszonynak”.

Az akkor már jóval hetven felett járó idős asszony nőtársainak is hasonló lehetőségeket szeretett volna, ezért alapításától támogatta a Feministák Egyesületét. Végrendeletében egymillió koronát hagyott egy zsidó tanítónőképző intézetre.

Az első világháború idején, nyolcvanhét évesen, 1917. július 24-én hunyt el.

Az eredeti bejegyzés itt található:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp