Határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát antiszemita fenyegetések miatt

A litvániai zsidó közösség beszámolója szerint az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak. A helyi politikusok szerint viszont nincs probléma, csak arról van szó, hogy a zsidó közösség konfliktusokat szeretne szítani.

Határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát és a hozzátartozó irodát antiszemita fenyegetések miatt — jelentette be kedden a litvániai zsidó közösség.

„A felszított feszültségek közepette sem a közösség, sem a zsinagóga nem képes biztosítani a betérő emberek biztonságát, köztük olyanokét is, akiket a nácik üldöztek a holokauszt idején”, írják.

A litvániai zsidó közösség szerint az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak.

„A (politikai) pártok és képviselőik antiszemita nyilatkozatainak megtűrése és a büntetlenségük arra ösztökél minket, hogy elgondolkodjunk a saját biztonságunkról” — áll továbbá az írásban.

A zsidó közösség emellett hangsúlyozta: a hatóságok egyértelmű állásfoglalását szeretné hallani a zsidók megsemmisítésében szerepet játszó személyek dicsőítésével összefüggésben. Hozzátette azt is, hogy máig nem kaptak semmiféle választ az ügyben.

Az ügy a Litvánia szovjet megszállása ellen folytatott harc két egykori vezéralakjának emlékével kapcsolatos. A zsidóellenes indulatokat ugyanis az váltotta ki, hogy levették Kazys Skirpa emléktábláját, és átnevezték a korábbi Jonas Noreika utcát. Mindketten antiszemita tevékenységükről ismertek. Híveik viszont azt vallják, hogy a két történelmi figura szovjetellenes szerepe hangsúlyosabb állítólagos antiszemita meggyőződésüknél.

Szerdára egyébként a litván nacionalista erők felvonulást szerveznek „Litvánia szabadságharcosai” emlékének támogatására.

Litvánia zsidó közössége a második világháború kitörése előtt több mint kétszázezer főt számlált, a náci üldözés nyomán azonban elvesztette tagjai 90 százalékát.

Végül megszólaltak a politikusok

Gitanas Nauseda litván elnök és Saulius Skvernelis kormányfő szerdai nyilvános felhívásában síkraszállt az antiszemita uszítás és a nemzetiségi ellentétek szítása ellen.

“Nem adunk okot Litvánia ellenségeinek az örömre, legyenek belső vagy külső ellenségek” – hangoztatta Nauseda a miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján, amelyet az új litván kormány jóváhagyása alkalmából tartottak Vilniusban.

Gitanas Nauseda litván elnök és Saulius Skvernelis kormányfő (balról jobbra)

Nauseda szerint Litvánia mindig is toleranciájával tűnt ki. “Országunkban egy fedél alatt mindig békésen éltek különböző nemzetiségek. Szentül hiszem, hogy ez a továbbiakban is így lesz” – fogalmazott a litván államfő.

A miniszterelnök ugyanakkor hangot adott annak a véleményének, hogy nem látja indokoltnak a litvániai zsidó közösség keddi döntését. “A közbiztonságra nézve nincs fenyegetés, de szeretnénk figyelmeztetni azokat, akik ilyen vagy olyan módon konfliktusokat próbálnak szítani, illetve megosztottságot előidézni, hogy a rendvédelmi szervek szükség esetén készen állnak reagálni” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp