Maccabisok nyerték a több ezer fős budapesti éjszakai futóversenyt

Budapesten első alkalommal futhattak zsidó sportolók több ezredmagukkal, címeres, Dávid-csillaggal ellátott Maccabi dresszekben. A verseny a Jeruzsálem térről indult, és ide is kellett visszaérni. 

A 15. Európai Maccabi Játékok félmaratonját a Generali Night Run Budapest közreműködésével rendezték meg. Az eseményen több ezer sportoló vett részt, és a Maccabi futói hozzájuk csatlakoztak az éjszakai futóversenyre.

“Csodálatos érzés volt tapasztalni, hogy a Maccabis nemzetközi válogatott tagjai mind-mind békében és teljes nyugalomban vonulhattak keresztül a rendezvény többi tagja között. Sejtésünk sincs arról, hogy vajon a több ezer futó tudta-e, hogy ezúttal egy külön Maccabis delegáció is részese lesz a programnak, azonban egy biztos, a korábbi napok sok-sok bizonytalansága után itt minden rendben ment”, írta az eseményről a Maccabi VAC.

A Maccabi-résztvevők mind a férfi, mind a női kategóriában elsőként értek be. A férfiaknál a dél-afrikai Adam Lipschitz, a nőknél az amerikai Leah Rosenfeld nyert.

A két nyertes a kép bal szélén látható.

 A versenyzők között volt az a 83 éves izraeli sportoló is, akit Budapestről deportáltak 1944-ben, 75 évvel ezelőtt. A magyar származású Shaul Ladany 1972-ben részt vett a müncheni olimpián az izraeli csapat tagjaként, és a terrortámadást is túlélte. Később egy olyan rekordot állított fel 50 mérföldes gyaloglásban, amit azóta sem tudtak megdönteni. Most pedig elindult a félmaratonon, sőt, valamivel több mint három óra alatt teljesítette is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp