Felmondtak az egyik függelemsértő történésznek, két másik kollégája is távozott

Nem dolgozhat tovább a Magyar Zsidó Történeti Intézetnek Novák Attila történész. Novák egyike volt annak a négy szakembernek, akik nemrég nem akarták véleményezni a Sorsok Háza koncepcióját. Novák elbocsátása után a az intézet két másik kollégája is felmondott.

Mint arról korábban a Kibic is beszámolt, július elején a Sorsok Háza projekt véleményezésére kérték fel a Magyar Zsidó Történeti Intézet munkatársait, akik közül négyen nem vállalták a feladatot. Indoklásuk szerint tavaly novemberben azzal a feltétellel szerződtek az intézethez, hogy nem kell részt venniük ebben a projektben.

Később az intézetet működtető Milton Friedman Egyetem elnöke, Bodnár Dániel nemtetszését fejezte ki ez ügyben, mondván „az intézet nem ösztöndíjat, nem segélyt, sem nem támogatást folyósít munkatársainak, hanem az elvárható maximális kutatói szabadság mellett az intézet igazgatója által meghatározott tudományos feladatok ellátásáért havi, rendszeres illetményt fizet.”

Bodnár már július közepén utalt arra, hogy átalakítások várhatók az intézménynél.

Novák Attila

A Szombat információi szerint Novák Attila munkaviszonyát az egyetem vezetése egy hónapos határidővel felmondta. Az egyetem rektora, Szatmári Péter arról tájékoztatta a lapot, hogy a felmondásnak anyagi, takarékossági okai voltak. Ugyanakkor Novák szerint derült égből villámcsapásként érte az elbocsátás, nem kapott semmilyen írásbeli indoklást, és több folyamatban lévő projektje is volt az Intézetnél.

A felmondás hírére két másik kollégája, Konrád Miklós és Paksa Rudolf is kilépett az Intézettől, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat Novák Attilával.

Átalakul a Magyar Zsidó Történeti Intézet működése – Kibic Magazin

Az intézet négy tudósa nemrég nem vállalta, hogy véleményezze a Sorsok Háza projektet. Most átalakítják az intézményt, hogy javítsák a munkamorált. Úgy tűnik, hogy Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke nem nézte jó szemmel annak a négy történésznek a döntését, akik korábban nem vállalták a Sorsok Háza projekt véleményezését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp