Antiszemita támadások Kanadában és az USA-ban

Az elmúlt héten több helyen, Montreálban és Floridában is rasszista támadás ért zsidó embereket. A toleranciájáról híres Kanadában például 2014 antiszemita támadást regisztráltak 2018-ban. A helyi zsidók egyre kevésbé érzik magukat biztonságban.
Montreálban durván szidalmazott majd többször megütött egy kipás zsidó férfit egy taxisofőr. A férfi a taxitársaság mélygarázsnál várakozott, amikor a sofőr kikiabált az ablakon, mondván, „nem fog egy rohadt zsidót szállítani”. Ezután állítólag halálosan megfenyegette a férfit, aki le akarta fotózni a kocsit. A sofőr kiszállt, megütötte az áldozatot, összetörte a telefonját. Végül a parkolóőr sietett a zsidó férfi segítségére, akit végül orvoshoz vittek.

A taxivállalat utólag elnézést kért az incidensért és elbocsátották a sofőrt.

Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen antiszemita eset ezen a napon, egy másik zsidót is halálos fenyegetés ért, amit úgyszintén videó felvétel rögzített.

A Bnai Brith Canada zsidó érdekvédő szervezet évi kimutatása alapján az országban 2041 antiszemita cselekményt regisztráltak 2018-ban, ebből a francia Quebec tartomány részesedése a legmagasabb 709 incidenssel.

Július végén az USÁ-ban is történt antiszemita támadás

Egy miami zsinagóga előtt többször rálőttek a gyülekezet egyik tagjára és megsebesítették. Yosef Lipschutz békésen ült a padon, amikor egy fiatal férfi autóval mellétt hajtott, és a kocsiból kiszállva több lövést adott le a férfira. Lipschutz a pad mögé bukott, és talán ez mentette meg az életét. Lipschutzon azóta több sebészi műtétet hajtottak végre, állapotát stabilizálták.

Mark Rosenberg rabbi szerint az eset nem mérhető a Pittsburghban és a kaliforniai Poway-ban az év során lezajlott halálos áldozatokat követelő incidensekhez, de azokkal egy sorba illeszkedik. „Mivel megint a zsinagóga volt a helyszín, kezdünk hozzászokni, de már nem érezzük biztonságban magunkat a saját zsinagógánkban.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp