A zsidó közösség vezetőinek is üzent a távozó izraeli nagykövet

Nemsokára távozik Yossi Amrani Izrael magyarországi nagykövete. Közben a követség Facebook-oldalán megjelent egy közlemény, amelyben a zsidó közösség képviselőinek hangnemére, illetve a rabbik és a közösség vezetőinek felelősségére hívják fel a figyelmet.

Nemsokára Görögországba távozik Yossi Amrani, aki 2016 novembere óta Izrael Állam nagykövete Magyarországon. Amranit Budapesten Yakov Hadas-Handelsman váltja majd, aki korábban Izrael németországi nagykövete volt, derült ki a JPost, az izraeli külügyben várható változásokkal foglalkozó cikkéből. A nagykövetek kinevezését az izraeli kormánynak még jóvá kell hagynia, ez azonban általában csak formalitás.

Yossi Amrani

Nagyjából Amrani távozásának hírével egy időben megjelent egy közlemény a nagykövetség Facebook-oldalán, amiben a zsidó közösség képviselőinek hangnemére, illetve a rabbik és a közösség vezetőinek felelősségére hívják fel a figyelmet.

„Legyenek bármilyen hovatartozásúak az izraeliek, ők izraeliek. Izrael Állam hivatalos képviselői, tekintet nélkül a hátterükre, a származásukra vagy a vallási hovatartozásukra, Izraelt, a nemzetet és a társadalmat képviselik”

– olvasható az izraeli nagykövetség Facebook-oldalán két nappal ezelőtt megjelent közleményben.

Az írás a folytatásban a nagykövetség szerepét ismerteti, ami nem más, mint hogy „az együttműködés és megértés hídja legyen Magyarország és Izrael kormánya és népe között, valamint megbízott a zsidó közösséghez”.

„A zsidó közösség képviselőinek hangneme miatt, fontosnak tartjuk emlékeztetni a rabbikat és a közösségi vezetőket, hogy a Judaizmus egyik lényege a kölcsönös felelősség és szeretet mások iránt. Sajnálatos, hogy nem tapasztaltuk ezt a testvéri szeretetet. Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben ebben pozitív változást látunk”

– zárul a közlemény.

Mivel a megjelenést követően különböző elméletek láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy miről és kiknek szólnak a közlemény szavai, ezért szerettünk volna pontosabb képet kapni az üzenetet illetően. Többszöri megkeresésünkre azonban az izraeli nagykövetség ezidáig még nem reagált. Amennyiben válaszolnak kérdésinkre, azt közölni fogjuk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp