A zsidó közösség vezetőinek is üzent a távozó izraeli nagykövet

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Nemsokára távozik Yossi Amrani Izrael magyarországi nagykövete. Közben a követség Facebook-oldalán megjelent egy közlemény, amelyben a zsidó közösség képviselőinek hangnemére, illetve a rabbik és a közösség vezetőinek felelősségére hívják fel a figyelmet.

Nemsokára Görögországba távozik Yossi Amrani, aki 2016 novembere óta Izrael Állam nagykövete Magyarországon. Amranit Budapesten Yakov Hadas-Handelsman váltja majd, aki korábban Izrael németországi nagykövete volt, derült ki a JPost, az izraeli külügyben várható változásokkal foglalkozó cikkéből. A nagykövetek kinevezését az izraeli kormánynak még jóvá kell hagynia, ez azonban általában csak formalitás.

Yossi Amrani

Nagyjából Amrani távozásának hírével egy időben megjelent egy közlemény a nagykövetség Facebook-oldalán, amiben a zsidó közösség képviselőinek hangnemére, illetve a rabbik és a közösség vezetőinek felelősségére hívják fel a figyelmet.

„Legyenek bármilyen hovatartozásúak az izraeliek, ők izraeliek. Izrael Állam hivatalos képviselői, tekintet nélkül a hátterükre, a származásukra vagy a vallási hovatartozásukra, Izraelt, a nemzetet és a társadalmat képviselik”

– olvasható az izraeli nagykövetség Facebook-oldalán két nappal ezelőtt megjelent közleményben.

Az írás a folytatásban a nagykövetség szerepét ismerteti, ami nem más, mint hogy „az együttműködés és megértés hídja legyen Magyarország és Izrael kormánya és népe között, valamint megbízott a zsidó közösséghez”.

„A zsidó közösség képviselőinek hangneme miatt, fontosnak tartjuk emlékeztetni a rabbikat és a közösségi vezetőket, hogy a Judaizmus egyik lényege a kölcsönös felelősség és szeretet mások iránt. Sajnálatos, hogy nem tapasztaltuk ezt a testvéri szeretetet. Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben ebben pozitív változást látunk”

– zárul a közlemény.

Mivel a megjelenést követően különböző elméletek láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy miről és kiknek szólnak a közlemény szavai, ezért szerettünk volna pontosabb képet kapni az üzenetet illetően. Többszöri megkeresésünkre azonban az izraeli nagykövetség ezidáig még nem reagált. Amennyiben válaszolnak kérdésinkre, azt közölni fogjuk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp