Leköptek és szidalmaztak egy rabbit Berlinben

A rendőri védelem megerősítését sürgeti a berlini zsidó közösség vezetője, miután újabb antiszemita incidens történt a német fővárosban.

Yehuda Teichtal wilmersdorfi rabbi a napokban egy istentisztelet után egyik gyermekével hazafelé tartott a városrész zsinagógájából, amikor egy ház ablakából két férfi hangosan szidalmazni kezdte. Arabul kiabáltak, a többi között azt, hogy „zsidó, zsidó”, és leköpték.

Yehuda Teichtal rabbi

„Életemben először támadtak rám a vallásom miatt” – mondta a 47 éves rabbi a BZ című helyi lapnak. „Ez nagyon szomorú” – tette hozzá. A BZ értesülései szerint a hatóságok az idén július végéig 142 antiszemita incidenst regisztráltak Berlinben. Tavaly egész évben 324 esetet jegyeztek fel, ami 17-tel több az egy évvel korábbinál.

A wilmersdorfi esetben is eljárás indult. A nyomozást a tartományi bűnügyi hivatal államvédelmi osztálya folytatja. Ez az egység „a legnagyobb következetességgel lép fel a vallási indíttatású bűncselekményekkel szemben” – közölték a lappal. Azonban még nem kerítették kézre mindazokat, akik szidalmazták és köpdösték Yehuda Teichtalt és gyermekét – jegyezte meg a BZ.

A német főváros zsidó közösségének (Jüdische Gemeinde zu Berlin – JGB) vezetője, Gideon Joffe szerint meg kell erősíteni a rendőri védelmet. A zsinagógák térségében az istentiszteletek előtt és után civil ruhás rendőröket is be kell vetni, hogy a hívők zavartalanul, biztonságban közlekedhessenek – mondta a JGB elnöke a BZ-nek.

Kivágható kipával vállal szolidaritást a zsidókkal egy német lap – Kibic Magazin

Németország legolvasottabb bulvárlapja, a Bild egy kivágható kipát jelentetett meg legutolsó számában. Ezzel vállalnak szolidaritást a zsidókkal, akiknek az antiszemitizmus elleni kormánybiztos nem javasolta a kipa viselését az országban. A német antiszemitizmus elleni kormánybiztos, Felix Klein egy hétvégi lapinterjúban azt javasolta a Németországban élő zsidóknak, hogy biztonságuk érdekében nyilvánosan ne viseljenek kipát.

Michael Müller, a tartományi rangú város kormányzó polgármestere kiemelte, hogy a lehető legélesebben elítéli a támadást. Mint mondta, „Berlin a szabadság városa”, és nem utolsósorban a vallásszabadságé, ennek biztosítása pedig központi jelentőségű állami feladat.

A németországi zsidó vallási közösség nagyjából 100 ezer fős. A berlini fal 1989-es ledöntésekor negyedennyien éltek az akkori Nyugat-Németországban. Az újraegyesített Németország megnyitotta kapuit a zsidók előtt, akik ki akartak vándorolni a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból, és a kilencvenes években voltak időszakok, amikor a Németországba irányuló zsidó bevándorlás nagyobb mértékű volt, mint az Izraelbe irányuló bevándorlás. A legtöbben, nagyjából 25 ezren Berlinben élnek.

Egyre több izraeli vándorol ki Németországba az erősödő antiszemitizmus ellenére – Kibic Magazin

Nagyjából 20 ezer izraeli él Németországban, többségük Berlinben. Az erősödő antiszemitizmus nem foglalkoztatja őket, a szakmai kihívások annál inkább. Egy friss tanulmány most felmérte, hogy mit is keresnek ott. Az antiszemitizmus világszerte erősödik, és ez alól Németország sem kivétel. Az Európai Zsidó Kongresszus éves jelentése alapján az elmúlt évben Németországban 70 százalékkal nőtt az erőszakos antiszemita cselekmények száma.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp