A több ezer zsidót megmentő „budapesti angyalra” emlékezett az Európai Maccabi Szövetség

Ángel Sanz Briz a második világháború alatt ügyvivőként szolgált Budapesten. Amikor 1944-ben elkezdődtek a magyarországi deportálások, sok üldözött zsidó embernek spanyol útlevelet biztosított, ezzel 5200 embert mentett meg, amiért megkapta a Világ Igaza kitüntetést.

Az Európai Maccabi Szövetség és a spanyol delegáció által szervezett megemlékezésen jelent volt Spanyolország nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova y Alonso Viguera is, aki a spanyol delegációtól egy mezt is kapott ajándékba. Azt mondta: gyerekkorától ismerte a Sanz Briz családot, és most Budapesten abban a házban lakik, amelyben Ángel Sanz Briz annak idején aláírta a sok ember életét megmentő papírokat. Beszélt arról is, hogy megindító volt látni a sok fiatal arcot a 15. Maccabi Európa Játékok megnyitó ünnepségén.

A megemlékezésen felszólalt Eva Leitman Bohrer is, akit a diplomata mentett meg a biztos haláltól. Mint mondta, nagyon meghatódott, hiszen soha nem vett még részt budapesti megemlékezésen. Ő 1944 júniusában született. Apja kényszermunka-táborban halt meg, bátyja meg a halálmenetek egyikében. Édesanyja sokáig egyáltalán nem beszélt arról, mi történt a holokauszt alatt, csak az elmúlt években derült ki számára, mi történt. Öt unokája van, akik mind a „budapesti angyalnak” köszönhetik életüket.

A diplomata fia, Juan Carlos Sanz Briz azzal kezdte beszédét, hogy büszkén vitte a spanyol zászlót a megnyitón, ami csodálatos élmény volt számára. Felidézte édesapja történetét, azt, hogy a papírok aláírása nem volt elég, ezért többeket a saját házába fogadott, majd hét különböző épületet bérelt, amelyekre kitűzte a spanyol zászlót és kitett egy táblát, miszerint a házak a spanyol követséghez tartoznak – mindezt a madridi kormány jóváhagyása nélkül.

Óriásgraffitit kapott a „budapesti angyal” – Kibic Magazin

Mostantól egy Dob utcai ház tűzfalát díszíti az Ángel Sanz Briz spanyol diplomatát ábrázoló óriásgraffiti. A „budapesti angyal” néven elhíresült spanyol 1944-ben 5000 zsidót mentett meg a holokauszt során. A VII. kerület Dob utca 4.

Sőt, arra is volt példa, hogy, nem törődve a halálos veszéllyel, személyesen szállt szembe a hatóságokkal, amikor el akarták vinni az általa védett embereket. Ángel Sanz Briz egész életében azt gondolta, hogy ez volt élete a legnagyobb teljesítménye, de nem mint hősi cselekményre gondolt rá, hanem emberi kötelességre. Fia szerint keveset is beszélt arról, mi mindent kellett átélnie Budapesten.

A megemlékezés végén egy különleges találkozóra is sor került. Egy magyar asszony ugyanis elhozott egy papírt – azt, amellyel a spanyol diplomata az édesanyja életét mentette meg.

(emg2019)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp