Izraeli technológia forradalmasíthatja a globális szemétproblémát

Végre egy jó hír a műanyagmentes július végére a bolygóért aggódó embereknek! Egy tonna UBQ termelésével 35 m2 sarki jég olvadását lehet megállítani.

2050-re a szemét mennyisége 2,01 millárd tonnáról 3,4 milliárd tonnára fog emelkedni éves szinten. A világ egyre több hulladékot termel, és ezzel együtt egyre több a műanyag termék és azok fogyasztása.

A szemét újrahasznosítására egyre komolyabb erőfeszítéseket tesznek, de még így is a jelentős része szemétlerakóban köt ki, amely metánt és más káros üvegházhatást erősítő gázt termel.

Azonban egy izraeli cég reményt keltő technológiával állt elő, mind a növekvő szemétmennyiség kezelésére, mind a növekvő igények kielégítésére.

Jack Bigio alapító és vezérigazgató

A Ceelim kibuc központtal működő UBQ start-up cég tavaly mutatta be megoldását, melynek segítségével az ömlesztett háztartási hulladékot fenntartható, biológiai alapú, az éghajlatváltozást pozitív irányba befolyásoló termo-műanyagot készítenek. Az anyag a petróleum-alapú műanyaghoz hasonlóan egyaránt használható kereskedelmi és ipari célokra.

A UBQ a világon az éghajlatváltozást leginkább pozitív irányba befolyásoló anyag, mondják sokan, és így a nemzetközi figyelem egyre inkább e Negev-sivatagbeli kibuc felé fordul.

Szemben a klímaváltozásra negatívan ható, a piacot egyértelműen uraló műanyagokkal, mint például a polietilén, a PVC, vagy a polipropilén, a UBQ anyag nem elősegíti, hanem jelentős mértékben akadályozza a széndioxid-kibocsátást.

Más szavakkal: egy tonnányi UBQ előállításával együtt jár, hogy nem olvad el 35 négyzetméternyi sarkköri jég. Ha pedig egy ipari mennyiségű UBQ anyagot előállítani képes gyárat veszünk, mely évente 80 ezer tonnányi UBQ anyagot állít elő, akkor az annyit jelent, mintha abban az évben 565 ezerrel kevesebb autó járt volna az utakon.

„A fenntarthatóság megvalósíthatóságának egyik alapszabálya a nyereséges működés elérése. Ha meg akarjuk változtatni a piacot, akkor gazdaságilag vonzó megoldást kell kínálni. Az embereket persze motiválják a természetvédelmi megfontolások is, de az anyagi előnyök azok, melyek meggyőzik a felhasználókat az új technológia alkalmazásáról. A mi termékünk pedig olcsóbb, mint az olajból előállított műanyag.”- mondta Bigio.

szemetesek ubqból

A UBQ jelenleg számos, nemzetközi cégóriással áll kapcsolatban, hogy technológiájukat hasznosítsák a termékeikben. Közöttük egyebek mellett élelmiszeripari, építési és autóipari cégek is szerepelnek. A jövő hónapban például az Egyesült Államok Virginia államának egy szemétkezelő hatósága osztja majd ki azt a kétezer, próbaképpen megrendelt kukát, melyek már a UBQ újrahasznosított anyagából készültek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp