Diákszállás lesz egy 108 éves zsinagógából New York államban

New York állam központi részének legrégebbi zsinagógáját a helyi közösség adta el egy ingatlanfejlesztőnek, amely Syracuse Egyetem diákjai számára alakít ki szállásokat az épületben.

A Temple Concord reform közösség 1839-ben jött létre a New York állambeli Syracuse-ban. Saját bevallásuk szerint ezzel az övék az Egyesült Államok kilencedik legrégebbi zsidó közössége. Jelenleg 350 család tartozik hozzájuk, ami komoly visszaesést jelent az 1970-es és ’80-as évekbeli 800 családhoz képest.

A Temple Concord közösség zsinagógája a New York állambeli Syracuse-ban

A közösség létszámának csökkenése anyagi problémákhoz is vezetett, ezért a közösség vezetősége a történelmi emlékhelynek számító zsinagóga eladása mellett döntött. Az épületet, amelyet 1911 óta használt a közösség egy ingatlanfejlesztő cég vette meg kilenc millió dollárért. A cég tervei szerint diákok számára alakítanak ki luxuslakásokat a 108 éves zsinagóga épületében.

„Az emberek komolyan ragaszkodnak ehhez az épülethez és annak történelméhez, és ez soha nem egy könnyű döntés” – nyilatkozta Daniel Fellman rabbi, a Syracuse.com-nak. „Nem hiszem, hogy bárki számára könnyű lenne egy ilyan döntés” – tette hozzá a rabbi.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp