50 éve végezték ki az állati kegyetlenségéről híres SS-tizedest

1969. július 29. végezték ki Josef Blösche SS-tizedest Lipcsében, akit a varsói gettóban csak „Frankenstein”, illetve „A mészáros” néven emlegettek. 2000 ember halálában találták bűnösnek.

Blöschét egy ikonikus képnek köszönhetően találták meg. A kisfiú a varsói gettóban című fotó azóta a holokausztban elpusztult 1,2 millió gyermek jelképe lett.

A varsói gettófelkelés leveréséről a gettóparancsnok SS-tiszt készített jelentést Himmlernek. A fotóanyagból bőrbe kötött díszes albumok is készültek, és ezek egyike került az amerikai csapatok kezébe.

Blösche szovjet fogságba került, majd 1946-ban egy csehszlovákiai munkatáborba vitték, ahol egy bányában teherautó-sofőrként dolgozott. Egy balesetben olyan súlyos fej- és állkapocs sérüléseket szenvedett, hogy a kórházból teljesen eltorzult arccal került ki. 1947-ben hazaengedték Németországba, és abban bízott, hogy új arcával nem ismerik fel. Az NDK-ban telepedett le, családot alapított.

A kép nyomán 1966 őszétől keresték, és 1969 januárjában tartóztatták le. A tárgyaláson elismerte, hogy ő a képen látható géppisztolyos különítményes. Végül 2000 ember halálában találták bűnösnek.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp