Zsidóságuk és magyarságuk is fontos volt az I. világháborúban harcoló zsidó katonáknak

Nagy Gyöngyi, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze a város zsidó katonáinak első világháborús szerepvállalásáról júniusban megjelent könyvét bemutatva tartott előadást a Vásárhelyi Történelmi Kör Történettudományi Találkozóján.

A Nagy Háborúba Vásárhelyről 250 zsidó származású katona vonult be, ám ezt a számot annak ismeretében fontos értékelni, hogy a városban az 1910-es felmérés szerint 1400 fős zsidó közösség élt, mondta a Szeged Ma beszámolója szerint Nagy Gyöngyi történész, A zsidó lakosság igen hazafias – Hódmezővásárhelyi zsidó katonák az első világháborúban című könyv szerzője.

Katonák az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében az I. világháború idején (Fotó: Centropa)

Az előadáson elhangzott, hogy a hadbavonult zsidó férfiak többsége kereskedő, iparos vagy tisztviselő volt, de több vásárhelyi zsidó orvos, ügyvéd és tanár is a hadszíntereken harcolt. A történész elmondta, nem igaz az az állítás, miszerint a zsidó katonák nagy része a hátországban igyekezett volna átvészelni a háborút. 

A 250 zsidó honvéd közül ugyanis 192-en a frontvonalban harcoltak, egynegyedük pedig tiszti rangig jutott. Soraikban három főorvost és két ezredorvost is találhatunk, hatvan katona hősiességét háborús kitüntetéssel ismerték el.

A veszteségeket számba véve a 42 hősi halott mellett huszonöten rokkantan tértek haza a háborúból, kilencen később a harctéren szerzett betegségük miatt hunytak el, míg 35-en hadifogságba estek. A hazatért zsidó katonák közül többekre a második világháború további csapásokat mért. Nyolcan munkaszolgálatosként kerültek ismét a frontra, 37-en pedig a náci haláltáborokban vesztették életüket.

A zsidóság tragédiájának kezdete volt az első világháború – Kibic Magazin

Száz évvel ezelőtt tört ki az első világháború, amely nemcsak a 20. század nagy katasztrófáinak kezdete volt, de az európai zsidóság számára is jelentős fordulópontot jelentett. A nagy háború – ahogy akkoriban nevezték – annak ellenére lett a zsidók tragédiájának egyik meghatározó eseménye, hogy kezdetben a zsidóság is nagy lelkesedéssel támogatta országa belépését a háborúba.

Nagy Gyöngyi a zsidó katonák frontról hazaküldött leveleinek tanulmányozása során arra jutott, hogy a férfiaknak fontos volt zsidóságuk, de magyarságtudatuk és vásárhelyiségük legalább annyira meghatározta gondolkodásukat.

A zsidó lakosság igen hazafias – Hódmezővásárhelyi zsidó katonák az első világháborúban című könyv online ezen linken elérhető: PDF.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp