Holokauszt túlélő kórházi ágyat vett a világ legidősebb Világ Igaza Díjasának

A süketen és vakon élő Krystyna Danko az egyik legidősebb életben lévő embermentő.

Egy izraeli holokauszt túlélő 1200 dollárt adományozott egy kórházi ágy megvásárlására egy 102 éves, Varsóban élő, nem zsidó nőnek, aki a népirtás idején zsidókat mentett.

Krystyna Danko süketen és vakon él, és a jpost.com információi szerint ő a legidősebb, még életben lévő Világ Igaza díjas személy.

A 75 éves Joe Erlichster szerint a zsidóknak kötelessége elismeréssel adózni azoknak a lengyelországi és más melyen élő bátor lelkeknek azért, amit tettek a II. világháború idején.

Joe Erlichster

A háború előtt Danko árva volt, akit egy Kokoszko nevű zsidó család fogadott örökbe a Varsó közeli Otwockban. A háború alatt Danko majdnem teljesen egyedül mentette meg a család négy tagját.

Danko 1998-ban kapta meg a Világ Igaza Díjat a Jad Vashemtől, és a múzeum website-ja a szokásostól eltérően hihetetlennek minősíti a nő teljesítményét.

Nemrég derült ki, hogy az idős asszonynak nagy szüksége van a kórházi ágyra, amelyet a családja nem tud kifizetni.

A From the Depths Holocaust nevű szervezet vezetője, Jonny Daniels adománygyűjtésbe kezdett, amelyről tudomást szerzett Joe Erlichster, és a Kulinski család emlékére adományozta az asszonynak az összeget. Ez a család volt ugyanis, amely megmentette Erlichster saját családját Otwock-ban. A kanadai Greg Rodin is az adományozók között volt.

Az ágy csütörtökön érkezett meg Danko varsói otthonába.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp