Fontos tudnivalók a holokauszt második generációját támogató programról

A Mazsök pályázatot írt ki a holokauszt túlélők gyermekeinek megsegítésére. A támogatásra azok a Magyarországon élő magyar állampolgárok jogosultak, akik 1945. október 30-a után születtek, és legalább az egyik szülőjük a II. világháborúban zsidó származása miatt üldöztetést szenvedett el.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) a következő dokumentumokat fogadja el ennek igazolására:

 • Legalább az egyik szülőjének Mazsök száma, vagy igazolás arról, hogy legalább az egyik szülője a Mazsök rendszerében holokauszt túlélőként van regisztrálva.
 • A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) igazolása arról, hogy legalább az egyik szülője holokauszt túlélő.
 • A Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete (MUSZOE) igazolása arról, hogy legalább az egyik szülője holokauszt túlélő.
 • Legalább az egyik szülőjének Claims Conference regisztrációja.

Ha a fenti igazolások egyikéhez sem tud hozzájutni, kérjük, igazolja, hogy legalább az egyik szülője a II. világháború alatt a nürnbergi törvények értelmében üldöztetést szenvedett el.

Elfogadják bármely magyarországi zsidó hitközség igazolását arról, hogy legalább az egyik szülője zsidó, vagy az önkormányzat hatósági bizonyítványát valamelyik szülője vallásáról, az anyakönyvi bejegyzés alapján.

Rendszerszinten próbálják kezelni a holokauszt-túlélők második generációjának problémáit – Kibic Magazin

Sajtótájékoztatót tartottak a holokauszt-túlélők második generációjának támogatásáról kiírt pályázatról, illetve annak nagy részét elnyerő Mazsihisz és MAZS Alapítvány közös konzorciumának most induló projektjéről. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) tavaly döntött úgy, hogy 100 millió forintot különít el a holokauszt-túlélők második generációjának támogatására. Az összeg felhasználására pályázatot hirdetett meg, amely eredményéről az alapítvány kuratóriuma április végén döntött.

Az Együtt program, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) közös segélyezési terve 76,3 millió forintot nyert a Mazsök pályázatán, melyből szociális, mentálhigiénés, valamint egészségügyi támogatást nyújt a másodgeneráció rászoruló tagjainak.

A program a rászorultság mértékének megállapításakor a jelentkezők háztartásának anyagi helyzetén túl figyelembe veszi egészségügyi és mentális állapotukat, valamint családi kapcsolataikat, hogy körültekintően mérlegelni tudja: hol van a legnagyobb szükség a segítségre.

A holokauszt nem csak a túlélők története – Kibic Magazin

A szüleinktől, nagyszüleinktől kapott örökségünk akár a tudtunk nélkül is hatással lehet ránk, befolyásolva kapcsolatainkat, életünket és identitásunkat. De hogyan öröklődhet át egy trauma akár generációkon keresztül? Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus előadásán jártunk az Izraeli Kulturális Intézetben.

A támogatások aránya a vidék és a főváros között 25-75 százalék.Az Együtt program keretében a következő támogatások igényelhetőek:

 • Szociális támogatás
  Élelmiszer csomag
  Rezsiköltség támogatás
  Szociális tanácsadás, segítség az ügyintézésben
 • Mentális segítségnyújtás
  Egyéni tanácsadás
  Egyéni és csoportos család- és párterápia
  Életvezetési tanácsadás személyes vagy táv (internet) formában
 • Egészségügyi támogatás
  Általános gyógyászati segédeszközök (pl. vérnyomásmérő, kerekes szék, stb.):
  ingyenes bérlés illetve támogatás a megvételhez
  Személyre szabott gyógyászati segédeszközök: (pl. szemüveg, hallókészülék, stb.): támogatás a megvételhez
  Fizioterápia, gyógytorna
  Egészségnapok: Budapesten és vidéken állapotfelmérő beszélgetés,
  szűrővizsgálatok, diéta tanácsadás meleg ebéd biztosításával
  Pénzügyi támogatás és tanácsadás sürgős diagnosztikai vizsgálatok esetén
  Kórházi ápolás utáni lábadozás támogatása

A programot a pályázatot kiíró Mazsök várhatóan kora ősszel tudja elindítani. A regisztrációkra ezt követően kerülhet sor: megkezdéséről a www.mazsihisz.hu és a www.mazs.hu weboldalon fogják tájékoztatni a közönséget.

(Mazsihisz)

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp