Bridzsben, vívásban és vízilabdában érhet el jó eredményt a magyar csapat a Maccabi Európa Játékokon

Hétfőn kezdődik és augusztus 7-ig tart Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékok, amelyre több mint 40 országból 3000 résztvevő érkezik, köztük 2200 versenyző, ez rekordrészvételnek számít az esemény kilencvenéves történetében.

A hivatalos megnyitót kedden az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik. A sporteseményt Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke nyitja meg, míg a lángot Polgár Judit volt világelső sakkozó gyújtja meg.

Polgár Judit gyújtja meg a Maccabi Európa Játékok lángját – Kibic Magazin

Még néhány nap, és július 29-én indul a Maccabi Európa Játékok budapesti rendezvénysorozata! “Megtisztelő a felkérés, hogy meggyújthatom az év egyik legjelentősebb magyarországi sport- és kulturális eseménye, a zsidó sportolók nemzetközi találkozója, a Maccabi Európa Játékok lángját”, írta Facebook oldalán Polgár Judit sakkozó, aki már több alkalommal volt részese a Maccabi Játékoknak.

A versenyzők 24 sportág 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz. A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók.

Magyarország 214 résztvevővel képviselteti magát – ami rekord a játékok történetében -, közülük 56 junior, 84 felnőtt és 74 szenior korú. A vendéglátók 15 sportágban állnak majd rajthoz, a legidősebb magyar induló 81, a legfiatalabb 13 éves.

A magyar zsidó sportolók 2010 óta több mint 100 érmet nyertek a Maccabi Európa-, illetve világjátékokon. Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete, az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary elnöke, a szervezőbizottság társelnöke, Jusztin Ádám az MTI-nek elmondta: elsősorban bridzsben, valamint a Magyarországon nagyon komoly hagyományokkal bíró vívásban és vízilabdában számítanak hazai sikerekre.

Aranyat nyert a a magyar vízilabda csapat a Pánamerikai Maccabi játékokon – Kibic Magazin

Véget ért Dél-Amerika legnagyobb zsidó sporteseménye július 14-én, ahonnan a Maccabi VAC sportolói több magyar sikerrel térnek haza. A vízilabda csapat 18:16-ra győzte le Mexikót vasárnap, a játékok utolsó napján. További magyar győzelem is született: Hajdu Péter futó ezüstérmet szerzett a MaccabiMan versenyben és korábban triatlonban bronzérmes lett.

„Ennek a három sportágnak olyan erős a háttérbázisa Magyarországon, hogy a korábbi években mindig biztosan szállították a sikereket a versenyeken, az éppen aktuális helyszíntől és mezőnytől függetlenül” – közölte, egyúttal hozzátette, a többi sportágban éppen ezért nehéz előzetesen szakmai szempontok alapján várakozásokról beszélni, mert a mezőny általában ismeretlen. „Golfban, teniszben, triatlonban, valamint még pár sportágban azonban van olyan magyar sportoló, akinek kimondottan jó esélye van az éremszerzésre”.

A nevezések alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzsversenyző lesz, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó, a legnagyobb delegáció a 297 fős német küldöttség lesz.

A szervezők a Ludovika Campus tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítanak egy „Maccabi falut”, ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is.

Rekord részvétel a 15. Maccabi Európa Játékokon – Kibic Magazin

Idén nyáron, július 29. és augusztus 7. között Budapest ad otthont a Maccabi Európa Játékoknak. Az esemény lesz minden idők legnagyobb felnőtt multisport rendezvénye Magyarországon. A Játékokra 3000 részvevő érkezik hazánkba. A Maccabi Európa Játékok ugyanakkor több mint sportesemény, Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvénye is egyben.

A budapesti központú Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye lesz. A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon. A kormány összesen ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp