Lézeres lokátorral segíti a szúnyogok levadászását egy új izraeli fejlesztés

Egy izraeli startup cég hadat üzent a lakásokba beszivárgó szúnyogoknak. Az általuk fejlesztett Bzigo nevű eszköz segítségével sokkal könnyebb lesz a jövőben levadászni az idegesítő vérszívókat.

Nyári estéken sokszor előfordul, hogy hosszú perceket töltünk el azzal, hogy levadásszuk a lakásba beszivárgott szúnyogokat. A nem éppen szórakoztató időtöltésben a legnehezebb a kis méretű rovarok tartózkodási helyének beazonosítása, mert miután már megvannak az idegesítő vérszívók, némi rutinnal aránylag gyorsan végezhetünk velük.

Ennek a problémának a megoldására született meg egy izraeli strartup cég új fejlesztése, a Bzigo elnevezésű eszköz, amely beazonosítja és lézer segítségével rámutat a szobánkban rejtőzködő szúnyogokra. A céget egy mérnök, Nadav Benedek, és egy befektető, Saar Wilf hozta létre. Benedek szerint az eszköz azért is fontos, mert a szúnyogok nemcsak idegesítőek, de számos betegséget is terjesztenek.

A Bzigo tulajdonképpen egy okostelefon méretű kis fekete doboz, amelyben egy nagyfelbontású, széles látószögű kamera van elhelyezve. Az eszköz egy algoritmus segítségével képes felismerni a szúnyogokat vagy más rovarokat a mozgásuk alapján. Majd egy gyenge lézersugárral a felfedezett betolakodóra mutat. Benedek hangsúlyozza, hogy a lézer teljesen biztonságos, a prezentációknál használt pointerek erősségénél is gyengébb, így gyerekek, illetve élelmiszerek közelségében is nyugodtan használható.

A kamera ugyan nem képes 360 fokban végigpásztázni a szobát, de megfelelő elhelyezés esetén a plafont és a falak nagy részét is képes befogni. Az infravörös lencsének köszönhetően pedig gyengén megvilágított terekben és sötét szobákban is működni tud az eszköz. Egyúttal az internethez is kapcsolódik, és egy alkalmazás segítségével a telefonra is üzenni tud, miután felfedezett egy szúnyogot.

Mindez bármennyire is jól hangzik, a Bzigo egyelőre még csak tesztfázisban van, és a tervek szerint 2021 előtt nem is kerül kereskedelmi forgalomba. Az ára előreláthatóan 170 dollár (kb. 50 ezer forint) lesz majd. De aki most befizet a cég weboldalán 9 dollárt, az később 30 dollár kedvezménnyel vásárolhatja meg az eszközt. A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy a Bzigo ne csak a szúnyogok lokalizálására legyen képes, de el is tudja pusztítani a vérszívókat.

(Ynet, ISRAEL21c)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp