Eredeti állapotába állítják vissza Hajós Alfréd sírját

Az első magyar olimpiai bajnok felújított síremlékét a hétfőn Budapesten kezdődő Maccabi Európa Játékok apropóján szerdán adják át a Kozma utcai zsidó temetőben.

„Még folynak a munkálatok, amelyek során kövenként kellett lebontani, majd korabeli fényképek alapján, az eredeti állapotában újjáépíteni a nagy családi kriptát. A sírbolt életveszélyes állapotban volt, rövid időn belül összedőlt volna, a beton tíz fokot elhajlott” – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Hajós Alfréd sírja a Kozma utcai zsidó temetőben (Fotó: Wikipédia)

Mint kifejtette, a kripta a Kozma utcai régi temető úgynevezett falsírja volt, amelyet később bővítettek, miközben a kripta körüli részt megbontották, a kerítést eltávolították. Hozzátette: ezzel megbomlott a kripta statikai egyensúlya. A főigazgató kitért arra, hogy a családi kriptában kilencen nyugszanak.

Hajós Alfréd 1896-ban Athénban, az első újkori olimpiai játékokon nyerte Magyarország első aranyérmét 100 méteres gyorsúszásban. Az 1955-ben elhunyt Hajós Alfréd polihisztor volt: válogatott labdarúgóként, építészmérnökként, újságíróként is tevékenykedett, ő tervezte a debreceni Aranybika Szállót és a margitszigeti Nemzeti Sportuszodát is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp