Külföldi fiatalok magyar munkaszolgálatosok sírjait teszik rendbe

A cél, hogy munkájuk révén befogadást nyerjenek, egyúttal nyomot hagyjanak maguk után.

Tizenöt fiatal érkezett nemrég Budapestre Európa különböző részeiről azért, hogy megismerkedjen az itteni zsidó közösség mindennapjaival. Az utazás célja, hogy különböző társadalmi csoportok kerüljenek közelebb egymáshoz Európában.

Az utazást a német Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF – Bűnjel Békeszolgálat Akció) nevű szervezet hirdette meg harmadik alkalommal a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület társszervezésében július 19. és augusztus 1. között.

Az ASF nagyon fontosnak tartja, hogy a csapat ne csak szemlélője legyen, hanem a lehetőségekhez mérten aktív részesévé váljon a budapesti zsidóság közösségi életének, ezért az itt töltött napokban dolgoznak a Kozma utcai, az ádándi és a balatonfüredi zsidó temetőkben. Elsősorban egykori munkaszolgálatosok sírköveit hozzák rendbe, hogy munkájuk révén befogadást nyerjenek, egyúttal nyomot hagyjanak maguk után.

A fiatalok e mellett találkoznak különböző magyar zsidó szervezetek képviselőivel, fiatalokkal, idősebbekkel, a Holokauszt túlélői közül is azokkal, akik szívesen beszélnek életükről. Ezen kívül történészekkel, egyházi vezetőkkel, politikusokkal, művészekkel is megismerkednek, képet kapjanak arról, hogyan éltek a zsidók ebben Magyarországon a múlt századi világháborúk előtt, mi történt velük, és hogyan tudták feldolgozni mindezt.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp