A 150 éves pécsi zsinagógára emlékeztek

A pécsi Kossuth téren található zsinagógát 150 évvel ezelőtt avatták fel. Ez Pécs egyetlen, és a Dunántúl legnagyobb zsinagógája.

Több százan emlékeztek hétfő délelőtt a pécsi zsinagóga 150 évvel ezelőtti felavatására, írja a bama.hu. Az eseményen beszédet mondott Schönberger András pécsi főrabbi, illetve Róna Tamás főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke.

A pécsi zsinagóga

„Eljöttünk, hogy emlékezzünk arra, hogy körülbelül öt generációval ezelőtt élt ebben a városban egy olyan közösség, amely képes volt és akart is egy ilyen csodálatos épületet felépíteni”

– fogalmazott a helyi gyülekezet rabbija, aki arról is beszélt, hogy a zsidók a történelem folyamán bárhova kerültek, mindig létrehoztak egy olyan helyet, ahol tanulhattak, vallásukat gyakorolhatták. A rabbi az épület mennyezetének rossz állapotára is kitért, megemlítve, hogy hullik a plafonról a vakolat, a helyi közösség ereje azonban kevés, hogy helyre tudják állítani.

A délután folytatódó megemlékezésen Gáti Oszkár színművész Nógrádi Gergely kántor közreműködésével részleteket olvasott fel Lőw Lipót 19. századi rabbi eredeti beszédéből, ami 1869-ben hangzott el az épület felszentelésén. Felszólalt továbbá Heisler András, a Mazsihisz elnöke, majd különböző szemelvények hangzottak el a pécsi zsidóság történetéből Hábel János, Schweitzer Gábor, Vörös István Károly és Nagy Mariann előadásában.

Az 1869. július 22-én felavatott imaház Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót tervei alapján épült. Ez az egyetlen zsinagóga a városban, és a Dunántúl legnagyobb zsinagógája is egyben. Megépítésekor azonban így is kicsinek bizonyult az ezer fő befogadására képes zsinagóga, akkoriban ugyanis 3500-4000 fő volt a hitközség létszáma.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp