Netanjahu Izrael leghosszabb ideje hatalmon lévő miniszterelnöke

Több mint 4876 napja vezeti az országot, és ezzel lehagyta Izrael első miniszterelnökét, Dávid Ben-Guriont is, írja a BBC.

Netanjahu nemrég az ötödik ciklusát kezdte meg idén, de már új választásokat írt ki szeptember 17-re, miután nem sikerült kormányt alakítania.

Pillanatnyilag több korrupciós vizsgálat is folyik vele szemben, és többen felszólították a lemondásra. Az izraeli miniszterelnök tagadja az ellene felhozott vádakat.

Netanjahu 1996-ban nyerte meg az első választását, és 46 évesen a legfiatalabb miniszterelnök lett. Ő egyben az első olyan miniszterelnök, aki Izrael állam 1948-as alapítása után született.

A Likud párt vezetőjeként keményvonalas politikusnak számít az izraeli-palesztin béketárgyalás tekintetében.

Határozottan ellenzi a földet a békéért elvet, bár részben kivonta az izraeli katonaságot a ciszjordániai Hebronból 1998-ban, és átengedte a város nagy részét a palesztinoknak. Azóta viszont sokszor kinyilvánította, hogy nem fog zsidó telepeseket evakuálni, sem elfogadni egy teljesen független palesztin államot.

Megválasztották ötödik ciklusára is, azonban ezt nem tudta megkezdeni, és bizonytalan, hogy folytathatja-e a kormányzást.

Netanjahu, vagy becenevén Bibi meg tudta őrizni a népszerűségét a pártját támogatók körében, de megosztó figurának számít Izraelben, kritikusai sokszor tarják antidemokratikusnak és korruptnak.

Komoly kihívással néz szembe politikai riválisai oldaláról, akik akár le is válthatják őt szeptember 17-én. Versenytársai közt van Ehud Barak, aki szintén volt már miniszterelnök Izraelben és a hadsereg vezérkari főnöke.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp