Meghalt Heller Ágnes filozófus

Nyugodjék békében.

A hírt először a 444.hu közölte. A lap úgy tudja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról indult úszni, de ismerősei hiába várták a parton.

Heller zsidó származású polgári családban született. A Budapesti Iskola megalapítójának, Lukács Györgynek tanítványa lett az ELTE Filozófia Tanszéken. Tanított a Berlini Egyetemen, a melbourne-i La Trobe Egyetemen, a Torinói Egyetemen, a São Pauló-i Egyetemen, végül New Yorkban (New York, New School for Social Research) kapott katedrát, 1986-ban. Ez utóbbi állomáshelyét még az 1990-es évek elején is fenntartotta, de közben, 1990-től már hazajárt filozófiai előadásokat tartani a szegedi József Attila Tudományegyetemre (1994–) és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre.

Heller mind a tudományos, mind a politikai és kulturális életnek aktív szereplője napjainkban is. Többször több helyen kifejtette már, hogy „Magyarországon ma zsarnokság van, akárhogyan nevezzük is. Egy zsarnok uralkodik felettünk – akárminek nevezzük is.”  Heller szerint Orbán illiberális rendszerét sokan sokféleképp próbálták már leírni, fasizmus, autokrácia, maffiaállam, szupernacionalizmus, de a filozófus úgy véli, itt valami újjal állunk szemben. Ezért használta ő a zsarnokságot.

A népszerű filozófusnő személyét sokan támadták, nézeteit vitatták, különösen a jobboldalról. Legutóbb csütörtökön jelent meg vele kapcsolatban egy cikk a Neokohn-on, ahol azért kritizálták, mert az Al Jazeera televíziónak nyilatkozott Magyarországról és az Orbán-rendszerről. Az Al Jazeera sokak szerint szélsőségesen antiszemita és Izrael-ellenes csatorna.

Heller Ágnes halálát a Facebook oldalán is bejelentették

És a német közszolgálati tévé régiós tudósítója is megerősítette.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp