Átalakul a Magyar Zsidó Történeti Intézet működése

Az intézet négy tudósa nemrég nem vállalta, hogy véleményezze a Sorsok Háza projektet. Most átalakítják az intézményt, hogy javítsák a munkamorált.

Úgy tűnik, hogy Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke nem nézte jó szemmel annak a négy történésznek a döntését, akik korábban nem vállalták a Sorsok Háza projekt véleményezését. A tudósok a Magyar Zsidó Történeti Intézetnél vannak alkalmazásban, az intézet a Milton Friedman Egyetemen belül működik, tulajdonosa az EMIH, csak úgy, mint a Sorsok Házának.

A Sorsok Házával kapcsolatos véleménykülönbségek miatt lemondott a Magyar Zsidó Történeti Intézet igazgatója – Kibic Magazin

Trükkös módon próbálták behúzni a Magyar Zsidó Történeti Intézet munkatársait a Sorsok Háza projektjébe. A történészek nagy része azonban ebbe nem akart belemenni. Amikor tavaly novemberben megalakult az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által fenntartott Milton Friedman Egyetemen a Magyar Zsidó Történeti Intézet, az igazgató, Gecsényi Lajos arról beszélt egy pódiumbeszélgetésen, hogy az új intézet nem fog semmilyen módon kapcsolódni a szintén az EMIH-ez tartozó Sorsok Házához.

Tavaly az intézet vezetői még úgy nyilatkoztak, hogy hiába az EMIH mindkét intézmény tulajdonosa, a két szervezet egymástól függetlenül fog működni, de a jelek szerint ez mégsincs teljesen így.

„Az intézet nem ösztöndíjat, nem segélyt, sem nem támogatást folyósít munkatársainak, hanem az elvárható maximális kutatói szabadság mellett az intézet igazgatója által meghatározott tudományos feladatok ellátásáért havi, rendszeres illetményt fizet” – közölte a Népszava kérdésére Bodnár Dániel, az egyetem elnöke. Szerinte a kutatók egy részének „függelemsértő, illojális magatartása” az intézet biztonságos működését veszélyezteti.

A zsidó közéletet kevés jobban foglalkoztató ügy van a Sorsok Házánál – állapította meg Bodnár, hozzátéve: az intézet felé a felkérés nem mint sanda szándék, nem mint utasítás, nem mint a szervezeti és vezetői összefonódásokkal sáfárkodó ajánlat érkezett.

Bodnár Dániel tájékoztatása szerint a konklúzió: a Magyar Zsidó Történeti Intézet működése teljességgel átalakul, és a „kutatói munkamorál egyenetlenségeit kiküszöbölendő” hagyományosabb modellt fog a jövőben követni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp