Terrorszervezetnek nyilvánította Argentína a Hezbollahot a zsidó központ elleni merénylet 25. évfordulóján

25 évvel ezelőtt robbantatták fel a Buenos Aires-i zsidó közösségi házat, a merényletben 85 ember vesztette életét. Az argentin kormány a Hezbollahot és Iránt vádolja, de eddig még senkit sem vontak felelősségre a támadás miatt.

Első latin-amerikai országként Argentína nyilvánította terrorszervezetté a libanoni síita Hezbollahot, a feltehetően a szervezet által elkövetett merénylet 25. évfordulójával egyidőben. Az argentin hatóságok befagyasztották a szervezet, illetve tagjainak az országban lévő vagyonát azzal az érvvel, hogy a Hezbollah jelenleg is fenyegetést jelent Argentína biztonságára és gazdasági stabilitására.

A Buenos Aires-i zsidó központ a bombatámadást követően

Argentin és amerikai tisztviselők közölték, hogy a Hezbollah jelen van az argentin, brazil és paraguayi hármas határ körzetében, és az ott folytatott illegális tevékenységéből fakadó bevételeiből finanszírozza a szervezet működését a világ különböző pontjain.

Az argentin kormány bejelentése nem csak a Buenos Aires-i merénylet időpontjával esett egybe, de Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is éppen az országban tartózkodik. Egyes források szerint lehetséges, hogy Argentína biztonsági támogatást kaphat az Egyesült Államoktól a bejelintésért cserébe. Donald Trump amerikai elnök ezután arra számít, hogy Brazília és Paraguay is hasonló bejelentést fog tenni a közeljövőben.

Iszrael Katz izraeli külügyminiszer üdvözölte az argentin kormány döntését, amit fontos lépésnek nevezett a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemben. Külön hangsúlyosnak nevezte, hogy a bejelentést a Buenos Aires-i zsidó közösségi központ elleni támadás 25. évfordulójára időzítették, és reményét fejezte ki, hogy a Hezbollah terrorszervezetté nyilvánítása segíteni fogja a merénylet felelőseinek kézre kerítését.

Az igazságszolgáltatás reményében az argentin származású Ferenc pápa is többször felszólalt, aki néhány napja az egyik argentin zsidó szervezetnek írt levelében emlékezett meg a merénylet áldozatairól.

Ferenc pápa a Buenos Aires-i zsidó központ elleni támadás 25. évfordulója emlékezett – Kibic Magazin

A pápa levelet írt a DAIA nevű argentin zsidó szervezetnek a 85 halálos áldozatot követelő Buenos Aires-i zsidó kulturális központ felrobbantásának 25. évfordulója alkalmából. „Az első naptól kezdve a szívem az áldozatok hozzátartozóival van, legyenek akár zsidók, akár keresztények” – írta a DAIA nevű argentin zsidó szervezetnek címzett levelében Ferenc pápa, aki Francisco Bergoglio néven született Argentínában.

Argentína történelmének legsúlyosabb merényletében 1994. július 18-án felrobbantották az argentínai zsidó szervezetek, közöttük az AMIA kulturális központ Buenos Aires-i székházát. A terrortámadásban 85 ember halt meg és több százan sebesültek meg. Elkövetését máig nem vállalta senki magára, de Izrael és a vizsgálattal megbízott argentin bírák Iránt, illetve a libanoni Hezbollahot vádolják.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp