Iránhoz közelít Izrael a vallásszabadság korlátozásában

Egy nemrég napvilágot látott jelentés szerint Izrael a vallásszabadságot legjobban korlátozó 20 ország között található. A jelentés az világszerte aggasztóan növekvő zsidóellenes atrocitásokra is kitér.

A hét elején tette közzé a vallásszabadságról szóló jelentését a washingtoni székhelyű Pew Research Center. A jelentés szerint Izrael a top 20-ba került a vallásszabadság korlátozásában élen járó államok között, és olyan országok társaságában található, mint Irán, Szíria vagy éppen Szaúd Arábia. A Pew továbbá az ötödik helyre sorolta Izraelt a vallási alapon nyugvó társadalmi ellentétek, illetve a hatodik helyre a vallások közötti feszültség és erőszak szintjét illetően.

Egy reform irányzathoz tartozó zsidó nő és egy ultraortodox férfi vitája a Siratófalnál Jeruzsálemben

A jelentés említi továbbá az izraeli vallásos és nem vallásos polgárok közötti feszültségeket is. Példaként hozza az ultraortodox zsidók által lakott területek közelében szombaton autót vezetők elleni atrocitásokat. De szó van benne arról is, hogy Izraelben csak a haredi ortodox főrabbinátus ismerheti el vagy engedélyezheti a házasságkötést, a válást, a temetéseket, illetve a betéréseket. Az állam nem ismeri el az országban megkötött vegyesházasságokat. A legtöbb városban pedig nincs közösségi közlekedés szombaton.

A Pew riportja kitér a zsidók elleni támadások számának emelkedésére. 2017-ben például 87 különböző országban ért valamilyen atrocitás zsidókat. Ami a harmadik legmagasabb szám az összes vallást figyelembe véve. Külön említi az antiszemitizmus és a neonáci mozgalmak erősödését Európában és az Egyesült Államokban.

A jelentés a zsidó vallás gyakorlását korlátozó intézkedésekkel is foglalkozik. Kiemeli a kormányzati beavatkozásokat a körülmetélés hagyományába Németországban és Szlovéniában.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp