Takaró: valamit nagyon elrontottak azok a szülők, akiknek kivándoroltak a gyerekei

Esterházy pedig kultúraromboló, ezért nem kell tanítani.

Takaró Mihály is előadást tartott a 28. Jókai Mór Nyári Egyetemen Komáromban. A Nyugatot korábban zsidó lapocskaként definiáló irodalomtörténész szlovákiai magyar pedagógusok előtt többek közt arról beszélt, hogy a kultúra a magyarság megmaradásának legfontosabb záloga, ezért az óvónőknek és a pedagógusoknak nagy a felelőssége.

Talán ezért is gondolta úgy, hogy az irodalomoktatást – saját bevallás szerint – szándékosan leegyszerűsíti a diákjai számára. Csak azt hajlandó tanítani, ami építi a diákjait, ami rombolja, azt nem. Példát is hozott arra, mit ért romboláson. Esterházy Péter Így gondozd a magyarodat című szövegéből idézett.

Takaró úgy véli, hogy a magyarság sorsvállalás és tudatos kultúravállalás. nem genetikai kérdés, ki számít magyarnak, mert ez a Kárpát-medencében lehetetlen vállalkozássá tenné a „ki a magyar?” meghatározását. Akinek szlovák, román, zsidó, német stb. felmenői vannak (Petőfi Sándor, József Attila, Radnóti Miklós stb.), azért akar a magyar kultúrához tartozni, mert „a magyar kultúra olyat tud, amilyet semelyik más”

Arra buzdított, hogy mindenki tegye fel a kérdést magának, ő mit tett a magyarság megmaradásáért, hány gyereket szült, kivándoroltak-e a gyerekei, mert ha igen, akkor valamit elrontott a kedves szülő.

Takaró

Népszava, 2019. 07. 17.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp