Dombormű őrzi Szenes Hanna és szerelmének emlékét

98 évvel ezelőtt a mai napon született Szenes Hanna költő, Izrael nemzeti hőse. Dombóváron tegnap domborművet avattak a költőnő és szereleme, Pataki Ferenc, világhírű fejszámoló emlékére.

Szenes Hanna és Pataki Ferenc domborművét kedden a dombóvári Városi Tanuszodánál avatták fel, számolt be az eseményről a teol.hu. Az ünnepségen Szabó Loránd polgármester beszédében elmondta, hogy a budapesti Szenes Hanna harmincas évek végéig rendszeresen nyaralt Dombóvári rokonainál, szerette a várost. 

Szenes Hanna

Itt ismerkedett meg Pataki Ferenccel, akivel megszakadt a kapcsolata miután Szenes Hanna 1939-ben kivándorolt Palesztinába. „Találkozásainkkor többször beszélt Hannához fűződő gyengéd kapcsolatáról” – idézte fel a polgármester, aki elmondta, hogy Pataki Ferenc a világháború idején két és fél évig munkaszolgálatos volt, a háború után pedig három évet orosz hadifogságban töltött. Minden évben ott volt Dombóváron a holokauszt megemlékezéseken. 2017 augusztusában, 96 évesen hunyt el.

Szenes Hanna a II. világháború kitörését követően csatlakozott a brit hadsereghez, és egyike volt azon 17 magyar zsidónak, akiket ejtőernyővel dobtak le Jugoszláviában, hogy a náci vonalak mögött megszervezzék és segítsék az ellenállási mozgalmat, és üldözötteket mentsenek. A magyar határ átlépését követően azonban Szenes Hannát egy csendőrjárőr elfogta. 

Több hónapig vallatta a Gestapo és a magyar kémelhárítás, de nem tört meg, és nem árulta el társait. Ezt követően katonai bíróság elé állították, hűtlenség és hazaárulás miatt halálra ítélték. Fellebbezni nem engedték, de kegyelmet kérhetett volna, ő azonban ezt elutasította, mondván: gyilkosoktól nem kér kegyelmet. 

1944. november 7-én a Margit körúti katonai fogház udvarán agyonlőtték. Földi maradványait 1950-ben Izraelbe szállították, és a jeruzsálemi Herzl-hegyen helyezték örök nyugalomra. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, számos utca és tér viseli a nevét. Emlékét Budapest VII. kerületében egy park, illetve tegnap óta Dombóváron a Szenes Hanna tér neve őrzi. Utóbbi közvetlenül kapcsolódik a Pataki Ferenc utcához.

(teol.hu, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp