Videókészítési verseny és foci – Egy tizenéves srác találkozása a zsidósággal

Rátkai Bence három évvel ezelőtt találkozott először a Centropa Alapítvány videós pályázatával. Azóta minden évben elindul a versenyen, amelyen rendszerint valamilyen díjat nyer. A Maccabi Európa Játékokon pedig az ifjúsági futsal csapat tagjaként fogja a magyar delegációt erősíteni.

A Centropa Alapítvány már hat éve rendezi meg a visegrádi országok diákjai számára A zsidóság története nálunk elnevezésű videókészítési versenyét. Rátkai Bence az elmúlt három alkalom mindegyikére küldött be egy-egy kisfilmet, és mindhárom videójával valamilyen díjat nyert a versenyen. A pályázatra általában iskolák, kisebb csoportok neveznek be, a 15 éves Bence a többi indulótól eltérően azonban édesanyjával kettesben készítette el saját videóit.

Felbukkant a hírfolyamban

Magáról a verseny létezéséről a Facebookról szereztek tudomást. „Egyszer csak felbukkant valahonnan a hírfolyamban” – meséli Bence édesanyja, Körner Judit –, aki jó lehetőségnek gondolta a pályázatot az akkor 12 éves fiú számára, mivel Bence már korábban is készített videókat. Bár a Centropa neve egyikőjüknek sem volt ismerős, mégis úgy döntöttek, belevágnak.

Rátkai Bence a Centropa Alapítvány díjátadó ünnepségén

A Centropa versenyére kivétel nélkül iskolák jelentkeznek, legtöbb esetben a tanárok azok, akik felvetik a diákjaiknak a nevezés lehetőségét, majd együtt elkészítik a kisfilmeket. Egyetlen kivétel azonban mégis akad: Bence és Judit kettesben, mondhatni családi vállalkozásban készítik már évek óta a videókat a pályázatra.

Judit segít a téma kiválasztásában, a forgatókönyv megírásában, leszervezi az interjúkat. Bence csinálja a narrációt, a vágást és a többi, technikai részt, de az interjúk és a felvételek készítésében is részt vesz. Néha érkezik azért külső segítség is a család más tagjaitól, például Judit édesapjának zenész ismerőseitől, vagy az Angliában élő nagynénitől, aki a videókhoz kötelező angol nyelvű feliratok elkészítésében segédkezik.

Annak ellenére, hogy csupán öt perces filmekről van szó, sokszor nem egyszerű ilyen rövid időkeretben elmesélni valamit. Ezért Bence és Judit általában egy jóval hosszabb verziót készítenek el, és később vágják megfelelő hosszúságúra a videó anyagát. „Próbáljuk minél pörgősebbre, izgalmasabbra csinálni, emellett külön nehézség, hogy érthető legyen az, amit el szeretnénk mesélni” – mondja Bence.

Ma is élő embereket bemutatni

Az első kisfilm témaválasztásában segített, hogy lakhelyük közelében található a Dózsa György úti zsinagóga, ahol jelenleg a Honvéd vívócsarnoka működik. Az is a helyszín mellett szólt, hogy Bence egyik húga pont oda járt testnevelés órára egy iskolai program keretében, így már a személyes kapcsolat is megvolt a videó elkészítéséhez.

A Dózsa György úton a régi, nagy zsinagóga mögött működő kis közösségre is rátaláltak, ahonnan szintén kaptak segítséget, és így már nemcsak a régi épület, de az imaházat látogató emberek is a kisfilm fókuszába kerültek. Fontosnak tartották a zsidó vallás hangsúlyozását, de egyben a történetek világi részét is szerették volna megfogni. „Így szélesebb körben is érdekes lehet” – magyarázza Judit, milyen elképzelések mentén próbálják Bencével kitalálni a videók koncepcióját.

Az egyik ilyen pont, amit lényegesnek találtak megmutatni, az a múlt és jelen kapcsolata volt. „Szerettünk volna ma is élő embereket bemutatni, és nem csak a múltra fókuszálni” – mondja Bence azzal kapcsolatban, hogy filmjeikben rendszerint rövid interjúk is láthatók. Élettel telibb és izgalmasabb ugyanis, ha nemcsak képeket mutatnak a nézőknek, de hús-vér emberek is feltűnnek a filmekben.

Az első videó szereplői még csak fotókon köszöntek vissza, a második kisfilmben azonban már Judit két nagybátyja, a magyar zsidóság múltjáról és kultúrájáról több könyvet is jegyző Körner András, illetve Fábri Ferenc maguk mesélnek a gyerekkorukról. A harmadik videó főszereplője pedig Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, ötszörös olimpiai bajnok tornász, akihez eljutni, kapcsolatok hiányában, már önmagában is komoly kihívást jelentett.

Most már legyen sport

Amikor idén újra felmerült, hogy induljanak a Centropa videós versenyén, Bence azt kérte, hogy most válasszanak valamilyen sporttal kapcsolatos témát. Hiszen imád focizni, így még közelebb fog állni hozzá a videó története. A tornászlegenda megkeresésének ötlete az idei pályázatra is Bencétől származik, aki az év elején egy sporttal foglalkozó portálon olvasta, hogy az éppen 98 éves Keleti Ágnes még mindig gond nélkül tud spárgázni. Az külön felkeltette Bence érdeklődését, hogy pont ugyanakkor van mindkettőjük születésnapja.

„Elkezdtünk keresni olyan zsidó sportolókat, akiket érintett a holokauszt, és Keleti Ágnes volt az egyetlen, aki ma is él, így interjút lehet vele készíteni” – emlékszik vissza Judit. Ráadásul az is kapóra jött, hogy ezúttal Magyarországon rendezik meg a Maccabi Európa Játékokat, ami aktualitást adott a történetnek.

Keleti Ágneshez azonban nem volt egyszerű eljutni, a legidősebb magyar olimpiai bajnokot ugyanis nagyon sokan keresik meg, mindenki vele szeretne interjút készíteni. Végül Keleti Ágnes menedzserének szimpatikusak lettek Bencéék az ötperces kisfilm ötletükkel, így összejöhetett a találkozó.

Találkozás a zsidósággal

Bence a sporton belül leginkább a focit szereti, most már egy angyalföldi egyesületben űzi kedvenc sportját. A Facebook ezzel kapcsolatban egy újabb lehetőségre hívta fel a figyelmüket, amikor Judit meglátta, hogy résztvevőket keresnek a Maccabi Európa Játékokra, amelyet Budapesten rendeznek július 29-től augusztus 7-ig. A jelentkezéskor pedig még az is kiderült, hogy a játékok szervezéséért éppen Judit egyik gyerekkori barátja a felelős.

Judit ugyan zsidó családból származik, de nem kapott zsidó nevelést, mint ahogy gyerekei sem. Bencének a zsidósághoz való kapcsolódást a Centropa pályázatára készített filmek, illetve most már a Maccabi Európa Játékokon való részvétel jelenti. „Majd most kiderül, mi is az a kóser étkezés” – mondja Judit azzal kapcsolatban, hogy a játékok szervezőitől azt az információt kapták, hogy végig kóser étkezést biztosítanak a résztvevők számára. De a szombatfogadás és a zsinagógába látogatás is a program része lesz.

Judit és Bence Keleti Ágnessel

„Ezek nagyon jó közösségek” – emeli ki Bence, miért is érdemes részt venni a Centropa pályázatán, illetve a Maccabi Játékokon. Ez sokat számított például abban, hogy újra és újra elinduljanak a videóversenyen. De a Centropa hanukai eseményére is szívesen ellátogatnak minden évben, ahol az alapítvány munkatársai a gyerekek számára is érdekes programokon keresztül ismertetik meg a díjazottakat az ünneppel kapcsolatos tudnivalókkal. „Az egész légköre nagyon szimpatikus” – foglalja össze tapasztalatait Judit.

Bence most éppen dolgozik a nyári szünetben – árufeltöltőként, mert 15 évesen nincs sok lehetőség diákmunkára. Az összegyűlt pénzből pedig Londonba szeretne elutazni, ahol egy Arsenal meccsre is ellátogatna. De előtte még jönnek a Maccabi Európa Játékok, ahol Bence az ifjúsági futsal csapat tagjaként fogja a magyar delegációt erősíteni. Amennyiben pedig a Centropa Alapítvány jövőre is meghirdeti a videós pályázatát, valószínűleg újra elindul majd.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp