Látványos térkép mutatja meg, hol élnek a magukat zsidónak vallók Magyarországon

A 2011-es népszámlálás alapján készült adatvizualizáción Budapesten kívül nagyítóval kell keresni a magukat zsidó vallásúnak valló személyeket.

Az Átlátszó hagyományos oknyomozó és tényfeltáró tevékenységének vizuális támogatására létrejött ATLO legújabb munkájában a 2011-es népszámlálás adatai alapján egy térképen mutatja be, hogyan oszlanak meg az országban a magukat valamely felekezethez soroló lakosok. Bár megjegyzik, hogy a közzétett adatok nem adhatnak teljes képet a hazai felekezetek országos, településszintű eloszlásáról.

Magyarországon a 2011-es népszámláláskor 5,4 millió fő vallotta magát valamely felekezethez tartozónak. Ebből 10 965 vallotta magát izraelita vallásúnak. Az ország zsidó lakossága ennek azonban a többszöröse lehet. Kovács András például tavaly megjelent tanulmánykötetében 50 és 110 ezer körülire becsüli a hazai zsidóságot.

Akkor most hány zsidó él Magyarországon? – Kibic Magazin

Kovács Andrással és Barna Ildikóval, a most bemutatott Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben című tanulmánykötet szerkesztőivel a felmérés létrejöttéről, a vegyes házasságok arányáról és a zsidóság létszámáról is beszélgettünk. Na meg arról, hogy miért a Kétfarkú Kutya Párt a legnépszerűbb a zsidó népesség körében.

A most elkészült térképre felkerülő többi (római katolikus, református, görögkatolikus, evangélikus ortodox) felekezethez képest a zsidó vallásúaknál jól látható a holokauszt hatása. A többség ugyanis Budapesten összpontosul, miközben a vidéki helyszíneken szinte csak a térképbe belenagyítva lehet az apróbb pontokat felfedezni.

A térképről bővebben itt lehet olvasni:

Magyarország vallási térképe – ATLO verzió

Galambosi Eszter Magyarországon a 2011-es népszámláláskor 5,4 millió fő vallotta magát valamely felekezethez tartozónak. A településszintű adatok alapján azt mutatjuk be, hogy hol élnek a vallásos honfitársaink.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp