Ferenc pápa a Buenos Aires-i zsidó központ elleni támadás 25. évfordulója emlékezett

A pápa levelet írt a DAIA nevű argentin zsidó szervezetnek a 85 halálos áldozatot követelő Buenos Aires-i zsidó kulturális központ felrobbantásának 25. évfordulója alkalmából.

„Az első naptól kezdve a szívem az áldozatok hozzátartozóival van, legyenek akár zsidók, akár keresztények” – írta a DAIA nevű argentin zsidó szervezetnek címzett levelében Ferenc pápa, aki Francisco Bergoglio néven született Argentínában.

A Buenos Aires-i zsidó kulturális központ maradványai a bombatámadást követően

Ferenc pápa korábban már többször felszólalt a terrortámadás ellen. 2005-ben például, akkor még jezsuita érsekként, ő volt az első ismert aláírója egy petíciónak, amely igazságszolgáltatást követelt a Buenos Aires-i merénylettel kapcsolatban.

„A terrorizmus őrültség. A terrorizmus egyetlen célja a gyilkolás. Nem épít semmit, csak pusztítani képes… Igazságot kell tenni!” – címezte öt évvel ezelőtti beszédét a pápa az argentin kormánynak, amely eddig nem igazán törte magát a merénylők kilétének kiderítése ügyében.

Holtan találták az argentin-izraeli barátság székházának robbantói után nyomozó ügyészt – Kibic Magazin

Argentína, a nagyjából egy évszázada folyamatosan összeomló ország elég jól hozzászokott már a politikai drámához, de ami vasárnap történt Buenos Airesben, az a sokat látott helyi közvéleményt is felrázta. Lakásában holtan találták Alberto Nisman ügyészt, akinek alig néhány órával később az argentin parlamentben kellett volna beszámolnia arról, hogy az ország kormánya hogy játszott össze az iráni vezetéssel egy nagyon mocskos ügyben.

Argentína történelmének legsúlyosabb merényletében 1994. július 18-án felrobbantották az argentínai zsidó szervezetek, közöttük az AMIA kulturális központ Buenos Aires-i székházát. A terrortámadásban 85 ember halt meg és több százan sebesültek meg. Elkövetését máig nem vállalta senki magára, nem is tisztázták, de Izrael és a vizsgálattal megbízott argentin bírák Iránt, illetve a libanoni Hezbollahot vádolják.

Az argentin kormány most éppen egy elnöki rendeletet készít elő, amelyben lehetőleg még a merényelt 25. évfordulójára való megemlékezések előtt terrorszervezetté nyilvánítanák a Hezbollahot.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp